02. jan 2012, 18:56 -> 19:46
rts.rs
Osuda mise za Pavelića

Centar "Simon Vizental" osudio održavanje mise za ustaškog vođu Antu Pavelića, ističući da je to teška uvreda za njegove brojne žrtve. Neshvatljivo je da se misa za Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebalo da postane članica Evropske unije, rekao je lovac na naciste Efraim Zurof.

Služenje mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića je teška uvreda za njegove brojne žrtve i izrugivanje posledicama stravičnih ustaških zločina, poručio je Efraim Zurof, glavni lovac na naciste Centra "Simon Vizental".

"Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog protesta Centra 'Simon Vizental' i drugih institucija, sramota je za Katoličku crkvu. Neshvatljivo je da se misa za Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebalo da postane članica Evropske unije", kaže Zurof.

Mise za Pavelića ove godine su služene u dva najveća hrvatska grada - Zagrebu i Splitu, piše hrvatski Internet portal Indeks.

Poznati lovac na naciste pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane održavanje misa u spomen na ustaškog poglavnika. Takođe, apelovao je na crkvene vlasti da sankcionišu sveštenike koji pristaju da služe misu za Pavelića.

"Sveštenike koji su održavali misu treba izbaciti iz svešteničkog reda, jer su potpunom ruglu izvrgli sve hrišćanske vrednosti", kaže Zurof.

rts.rs