06. 01. 2012
jutarnji.hr
Je li misa za Poglavnika privatna ili državna sramota? 'Crkva treba osuditi misu za Pavelića'

Josipovićeva izjava da je misa za Pavelića 'privatni čin' izazvala je val osuda na društvenim mrežama

Mise za Antu Pavelića su privatni čin od kojega se državni vrh ne treba ograđivati, rekao je predsjednik Ivo Josipović, zamoljen da komentira izjavu Efraima Zuroffa da su mise u Zagrebu i Splitu za 51. obljetnicu smrti vođe ustaškog pokreta sramota i za Hrvatsku i za EU, čija bismo članica trebali postati.

Šetaju crne kape...

Voditelj Centra Simon Wiesenthal od hrvatskih je vlasti zatražio da zabrani održavanje takvih događaja, a od Crkve da iz svojih redova izbace svećenike koji služe misu “koja potpuno ismijava kršćanske vrijednosti”.

Josipovićeva izjava da je misa za Pavelića “privatni čin” izazvala je val osuda na društvenim mrežama.

“Jedna je stvar kurtoazno prisustvovati božićnoj misi, a druga relativizirati ispade klerofašizma.

Već 20 godina se u Hrvatskoj održavaju mise za zločinca A. P., 20 godina se na javnim skupovima šetaju crne kape, na stadionima urlaju ustaški poklici, a naš predsjednik, deklarativno antifašist, to abolira kao privatne činove. Svaka čast... da se slučajno ne bi zamjerio crnoj desnici, radije se zamjera ljevičarima, antifašistima, pristojnim građanima. Ma bravo!!!”, jedan je od negativnih komentara na Facebooku.

Josipović je u četvrtak rekao da je misa za Pavelića “privatni čin” s obzirom na to da te mise nisu izazvale veliki odjek u javnosti. “Vidjeli ste da odaziv na mise nije bio velik i ne treba tome davati veliki značaj. Hrvatska je vrlo jasna u tome da je zemlja koja je utemeljena na antifašizmu.

Uostalom, to piše i u Ustavu i tako su se ponašale sve naše vlade bez obzira na stranačke boje”, rekao je Josipović.

Kako je prenio T-portal, predsjednik je podsjetio da i on osobno kao i većina hrvatske javnosti realno procjenjuju ulogu Ante Pavelića u povijesti, svjesni svih zločina učinjenih u ime ideologije koju je zastupao.
Privatni ustašluk

Za razliku od devedesetih, o misama za Pavelića izvijestili su samo portali. Dominikanska provincija je demantirala da je misu u Zagrebu zajedno sa Stanislavom Kosom služio Vjekoslav Lasić jer on uopće nije u Hrvatskoj. Dominikanci su zato izrazili sumnju jesu li novinari uopće bili na toj misi. Dopisnik T-portala Leo Nikolić bio je jedini novinar na misi u Splitu u crkvi Sv. Josipa na Mertojaku.

jutarnji.hr