16.11.2011. u 12:10
vesti011.com
Alen Budaj: Opasna relativizacija ustaških zločina

Direktor Margelovog instituta iz Zagreba Alen Budaj upozorio je da u Hrvatskoj postoji jaka tendencija da se ustaški zločini relativizuju i umanjuju tako što se krivica baca na Nijemce i Italijane, iako je svirepost ustaša daleko nadmašila njemačke i italijanske okupatorske snage.

„Neprestano se u štampanim medijima govori o strahovitim zločinima hrvatskih antifašista i partizana, a kasnije poratnog Titovog jugoslovenskog režima protiv Hrvata, što je dovelo do toga da je u Hrvatskoj osmišljena krajnje loša i štetna muzejska postavka u Јasenovcu, a na sceni je i progon partizanskih boraca od hrvatskog pravosuđa `posttuđmanovog` HDZ-a“, rekao je Budaj za Srnu.

Komentarišući inicijativu, pokrenutu u Hrvatskoj, da nekadašnji italijanski radni logor Kampor na ostrvu Rabu bude mjesto za gradnju glavnog hrvatskog centra za očuvanje sjećanja na žrtve u kojem će se čuvati dokumentacija o koncentracionim logorima, s tim da se prešućuje postojanje ustaških logora, Budaj je rekao da se Margelov institut zauzima za očuvanje sjećanja na žrtve fašističkog i nacističkog režima, ali da se jasno i glasno kaže istina o događajima iz Drugog svjetskog rata.

„Mi smo za to da se kaže istina o dešavanjima iz Drugog svjetskog rata, ali bez ikakvih revizionističkih namjera, pa čak i onda kada se žrtvama italijanskih fašista daje vidljiva `prednost` nad žrtavama hrvatskog ustaškog fašističkog terora“, rekao je Budaj.

Govoreći o nedavnom hapšenju bivšeg hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Јosipa Boljkovca, optuženog da je kao partizanski funkcioner naredio egzekucije ustaša i domobrana poslije Drugog svjetskog rata, koje su se navodno provodile 1945. i 1946. godine u logoru Dubovac, Budaj je rekao da se „čak i Franjo Tuđman uzdržavao od progona svojih partizanskih saboraca, ali to agilno čine njegovi stranački nasljednici“.

„Tuđmanovi stranački nasljednici progone antifašiste, a dopustili su da ustaški zločinci Ivo Rojnica, Milivoj Ašner, Ivo Korski, Nada Šakić i drugi umru mirnom smrću“, rekao je Budaj.

Prema njegovim riječima, hrvatska država proganja one koji su u Ustav Hrvatske upisali antifašističke momente, dok sa druge strane čini sve da umanji istorijsku odgovornost ustaškog pokreta za počinjene zločine tako što nisu obnovljeni uništeni spomenici NOB-a i NOR-a, a pogotovo je izražen namjerni nemar i nebriga za mjesta bivših ustaških koncentracionih logora.

„Navodni antifašizam hrvatskih državnih funkcionera je dnevnopolitičkog i amaterskog karaktera, dok se stvarni hrvatski antifašizam satanizuje svakom prilikom i u svakom obliku“, naglasio je Budaj.

On je podsjetio da je Margelov institut tome posvetio posebnu pažnju i štampao dvije monumentalne studije u kojima razokriva opasnost revizionizma u hrvatskom društvu, koji djeluje pogubno na očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom.

„U Hrvatskoj se progone i ostarjeli pripadnici vlastitog naroda, samo da se zadovolji gubitnička strana – ona ustaška koja traži osvetu nad pobjednicima u Drugom svjetskom ratu na našim prostorima“, zaključio je Budaj.

Margelov institut je nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Usko sarađuje sa Centrom Simon Vizental iz Јerusalima i Institutom za istraživanje Јasenovca iz Njujorka.

vesti011.com