12.6.2016. 20:33 index.hr
Zuroff opet trazi smjenu Hasanbegovica: "U Hrvatskoj je nesto jako otislo po zlu"

DIREKTOR Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff podržao je apel da hrvatska vlada smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegovih proustaških stajališta, objavila je u nedjelju beogradska televizija B92.

"Nepojmljivo je kako netko tko podržava ili izražava nostalgiju za ustaškim pokretom uopće može biti ministar u vladi zemlje koja je članica Europske unije. On nije rekao da je napravio grešku, jer je bio mlad, već je davao izjave iz kojih se vidi da ima simpatije prema desničarima", rekao je Zuroff u intrvjuu za B92 u Tel Avivu.

Hasanbegović se, tvrdi Zuroff, više identificira sa Bleiburgom, nego s Jasenovcem.

“Ali, nije problem samo Hasanbegović, već je problem što u Hrvatskoj danas imate davanje legitimiteta izjavama koje su potpuno fašističke. Inicijativa da se u vojsku uvede pozdrav - Za dom spremni, učenje da se pozitivno gleda na ustaški rezim, znači da je nešto veoma, veoma pogrešno u Hrvatskoj", rekao je Zuroff, zamjerivši vladi u Zagrebu kako "ne čini ništa" unatoč svim kritikama, inicijativama intelektualaca iz Francuske, te prosvjedima Centra Simon Wiesenthal.

"Režim koji je počinio genocid nad Srbima, Židovima i Romima nije osuđen na pravi način”, ocijenio je Zuroff.

Komentirajući mogućnost da Balkan ponovno "može postati političko bure baruta", Zuroff je ustvrdio kako je "Balkan juha koja ključa i nikada ne znate kada će provrjeti".

”Ako provri i prolije se, bit će velikih nevolja. Dio problema je ekonomski, jer što manje ekonomskog napretka imate, više političkih problema dolazi, a samim tim su veće šanse za okretanje desničarskim skupinama i strankama, čija je ideja korištenje sile da bi se riješili problemi", objašnajva svoje stajalište direktor Centra Simon Wiesenthal.

Zuroff drži da "zemlje Balkana nemaju jaku demokratsku tradiciju, ali bi jačanje ekonomije i jačanje tolerancije mogli pomoći".

On kaže kako se Europska unija susreće s velikim brojem problema - od ekonomskih do migrantske krize, zbog kojih se "ljudi često okreću ka stajalištima desnice".

Po njegovom mišljenju, problem je što se novi migranti i izbjeglice ne žele integrirati u Europu, kako su nekoć učinili Židovi, Talijani, Jugoslaveni ili Grci.

"Današnje izbjeglice dolaze iz društava kojima su europske vrijednosti potpuno strane. S takvom situacijom, ne treba nas čuditi rast desničarskih stranaka u Europi”, poručuje Zuroff u intervjuu za B92.

index.hr