12. 06. 2016. 21:22:19 studiob.rs
Hrvatska daje legitimitet fašističkim izjavama

Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof izjavio je danas da podržava apel da hrvatska vlada smeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegovih proustaških stavova, ističući da je, pored Hasanbegovića, problem što se u Hrvatskoj daje legitimitet potpuno fašističkim izjavama.

“Nepojmljivo je uopšte kako neko ko podržava ili izražava nostalgiju za ustaškim pokretom uopšte može da bude ministar u vladi zemlje koja je članica Evropske unije. On nije rekao da je napravio grešku, jer je bio mlad, već je davao izjave iz kojih se vidi da ima simpatije prema desničarima”, kaže Zurof u razgovoru za B92.

On je, kao što je već ponovio u više navrata, rekao da se Hasanbegović više identifikuje sa Blajburgom, nego sa Jasenovcem.

“Ali, nije problem samo Hasanbegović, već je problem što u Hrvatskoj danas imate davanje legitimiteta izjavama koje su potpuno fašističke. Inicijativa da se u vojsku uvede pozdrav – Za dom spremni, učenje da se pozitivno gleda na ustaški režim, znači da je nešto veoma veoma pogrešno u Hrvatskoj. A Vlada, i pored sve kritike, inicijative intelektualaca iz Francuske, naših protesta ne čini ništa. Režim koji je počinio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima nije osuđen na pravi način”, dodaje Zurof.

Na pitanje da li se plaši da Balkan ponovo može da postane političko bure baruta, Zurof je istakao da je Balkan supa koja ključa i nikada ne znate kada će da provri.

”Ako provri i prospe se, biće velikih nevolja. Deo problema je ekonomski, jer što manje ekonomskog napretka imate, više političkih problema dolazi, a samim tim su veće šanse za okretanje desničarskim grupama i partijama, čija je ideja korišćenje sile da bi se rešili problemi“, navodi on.

Zurof dodaje da sve zemlje Balkana nemaju jaku demokratsku tradiciju, ali bi jačanje ekonomije, jačanje tolerancije mogli da pomognu.

„Ipak, nemam čarobnu kuglu da bih mogao da kažem šta sledi”, istakao je Zurof.

studiob.rs