25. avgust 2012. 21:09
vesti.krstarica.com
Zurof: Tabla Aćif-efendiji sramota

Postavljanje memorijalne ploče Aćif-efendiji nešto je poput misa koje Anti Paveliću organizuju u Splitu i Zagrebu, to je nečuveno, ne shvatam kako nekome ko je sarađivao sa nacistima može da bude postavljena ploča - kaže za „Blic“ Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu.

Zurof kaže da je vest tužna, ali da je deo šireg fenomena u istočnoj Evropi i pokušaja da se nacistički zlikovci predstavljaju kao heroji.

- Ploča je postavljena nekoliko dana nakon nečuvene izjave Stjepana Razuma, hrvatskog istoričara i sveštenika, da je Jasenovac izmišljen. Kako neko to može da kaže? - pita Zurof.

Predsednik BNV Esad Džudžević protivio se da spomen-ploča Aćif-efendiji bude skinuta, iako je to naložila Vlade Srbije. Džudžević kaže da ne veruje da će spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću ikada biti skinuta jer je, kako je rekao, to deo misije koju BNV ima prema znamenitim Bošnjacima u Sandžaku. Džudžević je najavio i krivične prijave zbog navodnog raspirivanja rasne i verske mržnje.

Bošnjačko nacionalno veće je početkom avgusta u Novom Pazaru postavilo spomen-ploču Aćifu (Bljuti) Hadžiahmetoviću, upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata, koji je u januaru 1945. streljan zbog saradnje sa nemačkim okupatorom od kojih je primio visoko nacističko odlikovanje. Mnogi istoričari ga smatraju odgovornim za ratne zločine i ubistvo oko 7.000 Srba u sandžačkoj oblasti. Postavljanju spomen-ploče prisustvovao je ministar Sulejman Ugljanin, što su žestoko kritikovali potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Rasim Ljajić.

vesti.krstarica.com