19.5.2015. 14:35 index.hr
Lovac na naciste pisao Milanovicu: Ukinite beneficije ustasama i prestanite sramotiti Hrvatsku

CENTAR Simon Wiesenthal poziva hrvatske vlasti da ukinu specijalne pogodnosti podarene ustaškim ratnim zločincima ubrzo nakon proglašenja neovisnosti.

U pismu kojeg je poslao Efraim Zuroff, glavni lovac na naciste i direktor centra za istočnu Europu, piše da je zakon usvojen u jesen 1993. godine nagradio pripadnike pokreta koji su počinili brojne zločine protiv civila.

Zuroff u pismu premijeru Milanoviću ističe kako vjeruje da su specijalne pogodnosti koje su pripadnici ustaša dobili "uvreda ustaškim žrtvama i njihovim obiteljima".

Zuroff: Poštedite Hrvatsku sramote

"S pogledom ne užasavajuće ratne zločine koje su ustaše počinile u NDH, mi vjerujemo da je takva politička smjernica bila pogrešna, suprotna principima Republike Hrvatske i da predstavlja zastrašujuću uvredu ustaškim žrtvama, njihovim obiteljima i svim Hrvatima koji imaju osjećaj morala i integriteta.

Mi vas stoga pozivamo da poduzmete odgovarajuće mjere i izmijenite tu politiku što je prije moguće kako bi Hrvatsku poštedjeli sramotnog nagrađivanja onih koji su počinili najgore i najokrutnije zločine Drugog svjetskog rata, sa specijalnim nagradama za njihovu okrutnost i moralno sljepilo," piše u priopćenju Centra.

Efraim Zuroff je izraelski povjesničar američkog podrijetla koji je odigrao značajnu ulogu u privođenju nacista optuženih za ratne zločince. Osim što je direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, Zuroff je i globalni koordinator istraživanja nacističkih ratnih zločina.

index.hr