19.5.2015 | 17:01 vecernji.hr
Zuroff traži da Vlada prestane isplaćivati mirovine ustašama
Autor: Dražen Ćurić

Smatra da je sramota za Hrvatsku što nagrađuje one koji su bili među najgorima počiniteljima zločina u Drugom svjetskom ratu.

Centar Simon Wiesenthal iz Jeruzalema zatražio je od hrvatske Vlade da što žurnije ukine mirovine koje dobivaju bivši pripadnici ustaških i domobranskih oružanih snaga. U pismu koje je potpisao Efraim Zuroff navodi se da je Hrvatska još 1993. omogućila pripadnicima ustaškog režima da dobivaju takve naknade.

– S obzirom na stravične ratne zločine koje su ustaše počinili u NDH, uvjereni smo da je takva politika suprotna načelima Hrvatske. Ona je i strašna uvreda žrtvama ustaškog režima, njihovim obiteljima i svim Hrvatima s moralom i integritetom – tvrdi Zuroff tražeći od premijera Milanovića da poduzme odgovarajuće mjere te da takvu politiku promijeni što prije. Smatra da je sramota za Hrvatsku što nagrađuje one “koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniteljima zločina tijekom Drugog svjetskog rata”.

Pismo je stiglo u utorak poslijepodne u Vladu, što znači da su ga mediji dobili prije premijera. U hrvatskom Zakonu o mirovinskom osiguranju regulirane su mirovine za pripadnike “Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945.” koje se kolokvijalno nazivaju ustaške i domobranske mirovine. Takve mirovine trenutno prima nešto manje od 9000 “domovinskih vojnika”. U Zakonu je izričito navedeno da takve novčane naknade ne mogu primati postrojbe i pojedinci koji su počinili ratne zločine.

Neslužbeno doznajemo da su u Ministarstvu socijalne skrbi iznenađeni što tek sada postaje sporan zakon koji postoji više od dvadeset godina. Međutim, Alen Budaj iz Margelov instituta, koji surađuje s Centrom Simon Wiesenthal, tvrdi da su i prije postojali slični zahtjevi, ali da nikada nisu ušli u ozbiljnu proceduru.

vecernji.hr