19.05.2015 / 14:38 nacional.hr
POZIV CENTRA SIMON WIESENTHAL MILANOVIĆU Ukinite mirovine ustašama

Stoga vas pozivamo da poduzmete odgovarajuće mjere i izmijenite tu politiku što je prije moguće kako bi Hrvatsku poštedjeli sramotnog nagrađivanja onih koji su počinili najgore i najokrutnije zločine Drugog svjetskog rata.

Centar Simon Wiesenthal poziva hrvatske vlasti da ukinu specijalne pogodnosti podarene ustaškim ratnim zločincima ubrzo nakon proglašenja neovisnosti. 

U pismu kojeg je poslao Efraim Zuroff, glavni lovac na naciste i direktor centra za istočnu Europu, piše kako ustaše dobivaju mirovine još od jeseni 1993. godine, te da takva politika nagrađuje ljude koji su počinili brojne zločine protiv civila.

Zuroff u pismu premijeru Milanoviću ističe kako vjeruje da su specijalne pogodnosti koje su pripadnici ustaša dobili “uvreda ustaškim žrtvama i njihovim obiteljima”.

“Obzirom na užasavajuće ratne zločine koje su ustaše počinile u NDH, mi vjerujemo da je takva politička smjernica bila pogrešna, suprotna principima Republike Hrvatske i da predstavlja zastrašujuću uvredu ustaškim žrtvama, njihovim obiteljima i svim Hrvatima koji imaju osjećaj morala i integriteta. 

Stoga vas pozivamo da poduzmete odgovarajuće mjere i izmijenite tu politiku što je prije moguće kako bi Hrvatsku poštedjeli sramotnog nagrađivanja onih koji su počinili najgore i najokrutnije zločine Drugog svjetskog rata, sa specijalnim nagradama za njihovu okrutnost i moralno sljepilo,” piše u pismu.

nacional.hr