19. 5. 2015. u 15:05 24sata.hr
Lovac na naciste: Milanoviću, ukini mirovine ustašama!
Iva Rebac

Povjesničar i lovac na naciste Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal poslao je pismo hrvatskoj Vladi u kojem traži da prestane isplaćivati mirovine ustašama.

Direktor centra Simon Wiesenthal za istočnu Europu, izraelski povjesničar i lovac na naciste Efraim Zuroff pozvao je hrvatske vlasti da ukinu specijalne pogodnosti podarene ustaškim ratnim zločincima odnosno da im ukine mirovine koje dobivaju još od osamostaljenja Hrvatske.

On je poslao pismo u kojem traži da se provedu odgovarajuće mjere i izmjeni ta politika kako bi se Hrvatska prestala sramotiti. Navodi kako je Hrvatska  1993. godine usvojila zakon kojim su nagrađeni članovi pokreta koji je počinio brojne zločine nad stanovništvom  

- Imajući u vidu grozne zločine koje su počinile ustaše za vrijeme NDH vjerujemo da je takva politika pogrešna i protivna principima Republike Hrvatske i teška uvreda ustaškim žrtvama, njihovim obiteljima i svim Hrvatima sa smislom za moral i integritet - piše u Zuroffovom pismu

Centar Simon Wiesenthal je inače židovska međunarodna nevladina organizacija koja nosi ime po Simonu Wiesenthalu, progonitelju nacista. Njegov je cilj zaštititi toleranciju i razumijevanje među ljudima kroz aktivno sudjelovanje te informiranjem i educiranjem društva. Bavi se i pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida. 

24sata.hr