24.12.2013
vecernji.hr
Zuroff nije iznenađen nacizmom u Hrvatskoj
Miroslav Flego

Nije nikakvo iznenađenje što se to u Hrvatskoj događa nakon njenog ulasku u EU. Isto se to dogodilo i s Letonijom, Litvom, Estonijom, smatra Efraim Zurrof.

Lovac na naciste i direktor Centra "Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema, Efraim Zuroff rekao je danas u Beogradu kako "nije iznenađujuće što se porast neofašizma u Hrvatskoj javio nakon što je ta zemlja postala članica Europske unije, budući da se to isto dogodilo i s nekim drugim zemljama", prenosi agencija Tanjug.

- Nije nikakvo iznenađenje što se to u Hrvatskoj događa nakon njenog ulasku u EU. Isto se to dogodilo i s Letonijom, Litvom, Estonijom... To je vatra koja gori i daje potporu ekstremnim nacionalistima širom Europe. Dok nisu postale članice EU te zemlje su bile prisiljene na lijepo ponašanje, a sada, kada u njima rastu neofašističke tendencije, Bruxelles ne kaže ni riječ, već - spava - rekao je Zuroff na današnjem predavanju u Beogradu i zamjerio hrvatskim državnom dužnosnicima što "nitko nije reagirao nakon izgreda na zagrebačkom stadionu Maksimir, kada je nogometaš Dinama i
hrvatski reprezentativac Josip Šimunić uputio publici ustaški pozdrav Za dom!" i "vrlo je uznemirujuća činjenica da su tisuće navijača odgovorile na Šimunićev pozdrav".

vecernji.hr