Sre, 25/12/2013 - 19:32 glassrbije.org
Neonacizam se ne sme tolerisati!
Ivana Subašić

EU ne sme da toleriše pojave naonacizma u pojedinim zemljama članicama, ocenili su premijer Srbije Ivica Dačić i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurofv tokom susreta u Beogradu. Oni su posebno izrazili zabrinutost zbog učestalosti pojava neonacizma i neoustaštva u Hrvatskoj.

Razlog Zurofove posete Beogradu je najava kampanje Centra “Simon Vizental” u Srbiji pod imenom “Poslednja šansa”. Kampanja bi trebalo da počne u martu naredne godine, a očekuje se da pomogne otkrivanju većine preživelih nacističkih zločinaca. “Mada u Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, naglasio je Zurof . Premijer Dačić je tom prilikom istakao da je civilizacijska obaveza da se istraže svi nacistički zločini, a zločinci izvedu pred lice pravde.

Posebnu pažnju domaće javnosti privuklo je Zurofovo javno predavanje o iskustvima lova na naciste, tokom kojeg je posebno upozorio na porast neofašizma u Hrvatskoj. “Ne iznenađuje što se porast neofašizma u Hrvatskoj javio nakon što je ta zemlja postala članica Evropske unije, pošto se to isto desilo i sa nekim drugim zemljama - Letonijom, Litvanijom, Estonijom”, konstatovao je Zurof. Međutim, dodao je on, zabrinjava što Brisel ne reaguje na porast neofašističkih tendencija u tim zemljama.

Zurof je, takođe, kritikovao to što nijedan hrvatski zvaničnik nije reagovao nakon incidenta na zagrebačkom stadionu Maksimir, kada je fudbaler Dinama i hrvatski reprezentativac Josip Šimunić uputio publici ustaški pozdrav "Za dom!". Prema njegovim rečima, veoma je uznemirujuća činjenica da su hiljade navijača odgovorile na Šimunićev pozdrav.

Zurof je rekao i da neke zemlje, po ulasku u EU, pokušavaju da minimalizuju svoju ulogu u holokaustu."Holokaust je bio 'industrijska klanica' koja se više nikada nije ponovila u istoriji i nadam se da ni neće", istakao je ovaj poznati lovac na naciste. On je napomenuo je da su nacistički kolaboracionisti u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata zajedno sa nacistima učestvovali u realizaciji masovnog ubijanja, dok u drugim delovima Evrope to nije traženo od kolaboracionista.

Govoreći o svom lovu na naciste, Zurof je naglasio da je teško sprovesti privođenje nacista pravdi, zbog toga što za to pre svega treba da postoji politička volja, potrebno je fizički pronaći zločince, a onda i izgraditi slučaj protiv njih. On je takođe rekao da se u lovu na naciste suočava sa izvesnim problemima, a mnogi su vezani za kredibilitet pred javnim mnjenjem. Ali, naglasio je on, bitka se ne završava sa smrću poslednjeg naciste. Borićemo se i dalje da osiguramo tačnu istoriju i sećanje na holokaust", zaključio je Zurof.

Efraim Zurof je izraelski istoričar američkog porekla, koji igra važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred su u zadnje tri decenije, čime nosi nadimak „poslednji lovac na naciste“.Istražuje nacističke zločine i traga za zločincima koji se još uvek kriju. Autor je godišnjika Status Riport koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta. Posebno je poznat po tome što je ušao u trag zapovedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.

glassrbije.org