sreda, 25. dec 2013, 14:52 rts.rs
EU ne sme da toleriše neonacizam

Iako u Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima, poručio direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof. Zabrinuti smo zbog učestalih pojava neonacizma u Hrvatskoj, a EU ne sme da toleriše ove pojave, rečeno na sastanku premijera Ivice Dačića i Zurofa.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se s direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom, koji je izjavio da, mada u Srbiji nema nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata, Srbija može da pruži dragocene informacije o zločincima na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Zurof je najavio da će u martu naredne godine u Srbiji početi kampanja Centra "Simon Vizental" pod nazivom "Poslednja šansa", od koje se očekuje da pomogne otkrivanje većine preživelih nacističkih zločinaca, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Dačić je istakao da je civilizacijska obaveza da se istraže svi nacistički zločini, a zločinci izvedu pred lice pravde.

Na sastanku je izražena zabrinutost zbog učestalih pojava neonacizma i neoustaštva u Hrvatskoj i ocenjeno da EU ne sme da toleriše ove pojave, piše u saopštenju.

Zurof se sastao i sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem. Na sastanku je konstatovano da je neophodno intezivirati aktivnosti na zaštiti lokaliteta nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Zurof, koji boravi u poseti Beogradu, juče je obišao nekadašnji nacistički logor "Staro sajmište" u Beogradu i odao poštu žrtvama genocida.

Stratište su, zajedno sa Zurofom, obišli i vikarni episkop patrijarha Irineja Jovan, osnivač udruženja "Srpski kod" Mlađan Đorđević i viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Milan Konjanin.

Lovac na naciste je istog dana održao javno predavanje u Privrednoj komori Srbije. 

rts.rs