25. decembar 2013. 16:40 vesti.krstarica.com
Tasovac i Zurof o Starom Sajmištu

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i direktor Centra ''Simon Vizental'' Efraim Zurof konstatovali su na sastanku u Beogradu da je neophodno intezivirati aktivnosti na zaštiti lokaliteta nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom sastanka ukazano je na potrebu da buduća institucija obuhvati više segmenata (memorijalni, obrazovni, naučno-istraživački).

Sagovornici su se saglasili sa inicijativom da se Muzej žrtava genocida trajno smesti u okviru budućeg memorijalnog kompleksa, a istovremeno je dogovoreno da se formira Međunarodni stručni savet u koji bi bili uključeni vodeći srpski i inostrani stručnjaci.

Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Muzejom žrtava genocida i relevatnim ustanovama kulture pripremiće Predlog izmena i dopuna zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida, kako bi se stvorio pravni okvir za preseljenje muzeja na Staro sajmište i definisale funkcije i aktivnosti te institucije u narednom periodu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda intenziviraće aktivnosti na izradi elaborata za utvrđivanje čitavog kompleksa za prostornu kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom iskazuje punu posvećenost očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve Drugog svetskog rata stradale na Starom sajmištu (jevreje, Srbe, Rome i dr.) i naglašava značaj uspostavljanja kulture sećanja u odnosu na žrtve holokausta na našoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić, sekretar Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić, kao i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk).

vesti.krstarica.com