24. decembar 2013. 21:08 vesti.krstarica.com
"I u Srbiji počinje lov na naciste"

Direktor Centra "Simon Vizental" i lovac na naciste Efraim Zurof najavio je da se u Srbiji priprema teren za početak operacije "Poslednja šansa", čiji je cilj privođenje nacističkih zločinaca pravdi.

"Kada svi preostali živi nacisti budu privedeni pravdi, ostaje nam borba da osiguramo da zauvek ostanu tačni podaci i tačna istorija o Holokaustu u Drugom svetskom ratu", rakao je Zurof na promociji svoje knjige, prevedene na srpski, "Operacija poslednja šansa".

Zurof koji u Beogradu boravi u organizaciji udruženja "Srpski kod" i Odbora za Jasenovac Srpske pravoslavne crkve, naveo je da je "Beograd verovatno jedino mesto u jugoistočnoj Evropi u kome se cene višedecenijski napori Centra na pronalaženju nacističkih zločinaca".

"Poslednja šansa", rekao je Zurof, je nastavak operacije nedavno sprovedene u Nemačkoj uz moto "Kasno, ali ne i previše kasno", zahvaljujući kojoj je otkriveno da još ima 38 živih nacista, od kojih je 31 nastanjen u Nemačkoj, jedan u Hrvatskoj...

Kako je naveo Zurof, "Poslednja šansa" je verovatno poslednji veliki napor za izvođenje nacističkih zločinaca pred lice pravde, u okviru koje će biti ponuđena nagrada za informacije, što može pomoći da budu pronađeni zločinci u naredna tri meseca u Srbiji.

Dodao je da je u Nemačkoj za informacije o zločincima nuđeno 25.000 evra. Prema

njegovim rečima, dobro je to što u Nemačkoj više nije potrebno da se navedu konkretne žrtve da bi se neko procesuirao za nacističke zločine.

Zurof je upozorio na jačanje neofašizma u Evropskoj uniji, a posebno u zemljama novim članicama. On je ukazao da u tim zemljama postoji tendecnija izmene činjenica o Holokaustu, Drugom svetskom ratu, kroz pokušaje da se izjednače žrtve nacizma i komunizma.

U Vilni, muzej genocida priča samo o zločinima komunizma, Muzej antifašizma u Talinu žrtve ratnih zločina poistovećuje sa žrtvama komunizma i totalitarnih režima, kazao je Zurof. Prema njegovim rečima, postojao je pokušaj da se uporede nacije (Nemačka) koje su napravile najveću klanicu i one (sovjetske) koja je oslobodila ljude od te klanice.

Borba portiv onih koji poriču Holokaust i izvrću činjenice je dobijena, ali se to ne može reći i za pojedince, dodao je on. Strahote, naveo je on, koje se dešavaju ili su se dešavale u Ruandi i Kambodži i drugim delovima sveta rezultat su toga što su mnogi odgovorni za zločine u Drugom svetskom ratu, pobegli od pravde.

Zurof je na skupu objasnio i načine kako je otkrio gde se nalaze, kako je na početku mislilo stotine, a ispalo je hiljade, nacističkih zločinaca, kako je postao lovac na naciste, kako su SAD počele da tragaju za nacistima.

vesti.krstarica.com