24. 12. 2013. - 10:40h blic.rs
Efraim Zurof u poseti Beogradu

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima boraviće danas u poseti Beogradu, u organizaciji udruženja "Srpski kod", Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve i Instituta za evropske studije.

Zurof će sutra posetiti nekadašnji logor Staro sajmište, razgovaraće sa predstavnicima vlasti i održaće javno predavanje, tokom kojeg će govoriti o lovu na zločince širom sveta, saopštilo je udruženje "Srpski kod".

Osnivač nevladine organizacije "Naša Srbija" Mlađan Đorđević i vikarni episkop Patrijarha Irineja, Jovan Ćulibrk posetili su početkom decembra centar "Simon Vizental" u Izraelu i tom prilikom su sa Zurofom razgovarali o položaju Srba u regionu, posebno u Hrvatskoj.

Kako je tada navedeno u saopštenju NVO "Naša Srbija", oni su Zurofa upoznali sa nepoštovanjem prava na upotrebu ćirilice u Vukovaru, sve do najnovijih izgreda na sportskim terenima, koja ukazuju na rastuće neoustaške težnje.

Povodom učestalog skandiranja hrvatskih navijača na fudbalskim stadionima ustaškog pozdrava "Za dom spremni"!, Zurof je za "Politiku" početkom meseca izjavio kako nema sumnje da postoji jaka struja neofašističke nostalgije i podrške u Hrvatskoj.

"Ovo je odgovornost i Evropske unije i ovakva dešavanja su prosto nezamisliva u jednoj državi EU. Ali, problem je što je Brisel bio jako slab u reakcijama na ovakva dešavanja, ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama", istakao je Zurof u izjavi koju je "Politika" objavila 3. decembra.

Kad je reč o anonimnim pretnjama smrću zaposlenima u memorijalnom centru Jasenovac zbog navodne izdaje i antihrvatstva, Zurof je tada rekao da su to šokantne i uznemirujuće vesti, i ocenio da je veoma važno da vrh Hrvatske osudi ova dešavanja i da se Brisel probudi i reaguje što pre.

blic.rs