06/02/2014 politika.rs
Центар Симон Визентал позвао Хрватску да убрза истрагу

ЗАГРЕБ – Центар Симон Визентал, који се бави откривањем нацистичких злочинаца, позвао је данас хрватске власти да убрзају истрагу Осјечанина Јакоба Денцингера (90), за кога се сумња да је био чувар у нацистичком логору Аушвиц.

У саопштењу за јавност цитира се изјава директора израелског центра и дугогодишњег ловца на нацисте Ефраима Зурофа „Јутарњем листу” да протоком времена не престаје кривица оних који су омогућили убијања и да подмакла доб не претвара злочинце у праведне хришћане.

Хрватски медији објавили су крајем јануара да некадашњи чувар више концентрационих логора у Другом светском рату Јакоб Франк Денцингер (90) већ годинама мирно живи у Осијеку. Његово име, према тим наводима, налази се на немачком попису 60-так особа који је саставило немачко Специјално тужилаштво за истраживање злочина национал-социјализма и о томе обавестило светску јавност.

Наводно се Денцингер, фолксдојчер, рођен у Чепину код Осијека, као 18-годишњак придружио Хитлеровим војним јединицама и био припадник Тотенкопфа (Мртвачких глава), једне од најкрволочнијих јединица Хитлерове Национал-социјалистичке партије.

Хрватско Државно тужилаштво саопштило је, пошто се та вест појавила у медијима, да је од Немачке добило податке о идентитету особе из Хрватске за коју се сумња да је био чувар у нацистичким логорима, али није потврдило да се ради о Денцингеру.

Наведено је да осијечко жупанијско тужилаштво проверава те податке, као и да је тражена додатна документација од правосудних тела САД и Центра Симон Визентал ради провере основа сумње на евентуално почињење кривичног дела против међународног ратног и хуманитарног права током Другог светског рата.

Децингер је 1989. године побегао из САД пошто је та држава покренула судски поступак за одузимање држављанства Денцингеру, пословном човеку из Охаја, након што су примили документе да је био чувар у више нацистичких логора. У Хрватску је стигао, преко Немачке и већ 20 година мирно живи у Осијеку.

politika.rs