ponedjeljak, 27.10.2014. 18:41 index.hr
Američka CIA u Hladnom ratu za pomoć angažirala bivše naciste?

CIA I DRUGE agencije su tijekom Hladnog rata koristile usluge više od tisuću bivših nacista, objavio je New York Times. Devedesetih godina su učinile sve da prikriju ovaj mračni dio svoje prošlosti.

Kako piše Eric Lichtblau, američke obavještajne agencije su bivše naciste i njihova obavještajna saznanja smatrale "značajnim antisovjetskim kapitalom" i zato su ih pedesetih godina prošlog stoljeća "agresivno regrutirale".

CIA je, primjerice, angažirala jednog bivšeg časnika SS-a i špijuna 1950. godine, čak i nakon saznanja da je vjerojatno kriv za "manje ratne zločine".

Drugi špijun bio je povezan s masakrom nekoliko tisuća Židova u Litvi tijekom Drugog svjetskog rata.

"Vjerovali su da vrijednosti obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve 'moralne dileme' vezane uz njihovo služenje Trećem Reichu".

Otkriveni dokumenti o nacističkim "uslugama"

Lichtblau je tijekom rada na knjizi o radu američkih obavještajnih agencija razgovarao s više stotina svjedoka, a otkrio je i do sada nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra "Simon Wiesenthal", Efraim Zuroff, rekao je za list Times of Israel da je odavno poznata "spremnost SAD-ovih dužnosnika da surađuju s bivšim nacistima".

Povjesničar i istraživač Holokausta Richard Breitman, koji je otvarao tajne dosjee o zločinima nacista iz Drugog svjetskog rata, ocijenio je da su američke agencije u tom razdoblju koristile više od 1000 "naci-špijuna", a među njima su i oni za koje se sumnja da su izravno umiješani u ratne zločine.

Socijalna pomoć osumnjičenima za nacističke zločine


"CIA je čak pomogla i visokorangiranom časniku nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog 'Konačnog rješenja', Adolfu Eichmannu, da s obitelji emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo 'lojalnu poslijeratnu službu' za SAD", piše New York Times.

List dodaje da su FBI-evi službenici 1980. godine odbili predati Ministarstvu pravde podatke o 16 osumnjičenih nacista koji žive u SAD-u.

Ova otkrića objavljena su tjedan dana nakon što je agencija Associated Press otkrila da su američke vlasti isplatile milijune dolara socijalne pomoći desecima osumnjičenih za suradnju s nacistima, čak i nakon što su protjerani iz SAD-a.

Novac je stizao i u Hrvatsku

Jedan od njih je i Jakob Denzinger, koji je nadgledao kompleks logora Auschwitz u Poljskoj.

Denzinger je iz države Ohio pobjegao u Njemačku 1989. godine, nakon što je saznao da je u tijeku postupak oduzimanja državljanstva. Ubrzo nakon toga preselio se u Hrvatsku i sada živi u Osijeku.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ranije je ove godine službeno potvrdilo kako je Njemačka dostavila podatke o identitetu osobe iz Hrvatske, za koju se u njemačkim medijima tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim logorima.

Istražitelji tada nisu potvrdili medijske natpise o tome da je riječ o Jakobu Denzingeru iz Osijeka, rođenom 1924. godine u Čepinu, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije, i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

index.hr