30. PROSINCA 2014. 00:46h dalje.com
REVIZIONIZAM Centar Simon Wiesenthal osudio misu za Pavelića

Centar Simon Wiesenthal posvećen progonu nacističkih zločinaca, osudio je u ponedjeljak misu održanu u Zagrebu u povodu 55. godišnjice smrti ustaškog poglavnika što je nazvao "sramotom" za Katoličku crkvu.

"Teško je vjerovati da su se u središtu glavnoga grada jedne članice Europske unije, vrlo blizu sjedišta zagrebačke židovske zajednice, stotine ljudi jučer okupile na komemoraciji za jednog od najvećih masovnih ubojica u Europi", objavio je Efraim Zuroff, direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu.
 
Misu u povodu 55. godišnjice smrti Ante Pavelića Zuroff je nazvao "uvredom za stotine tisuća nedužnih žrtava", te "sramotom za Katoličku crkvu".
 
Portal Arutz Sheva, koji je prenio reakciju Centra Simon Wiesenthal, navodi da gotovo 90 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske pripada Katoličkoj crkvi. Dodaje da se mise redovito održavaju u središtu Zagreba i u Splitu na godišnjicu smrti Ante Pavelića koji je bio na čelu hrvatske države od 1941. do 1945., a umro je u Madridu 28. prosinca 1959., vjerojatno od posljedica atentata počinjenog na njega dvije godine ranije u Buenos Airesu, kamo je izbjegao 1945.

dalje.com