05.02.2016. - 17:39:49 seebiz.eu
Zuroff: Smijenite Hasanbegovića

ZAGREB - Efraim Zuroff, ravnatelj centra Simon Wiesenthal, pozvao je Vladu Republike Hrvatske da odmah smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg su u priopćenju izravno nazvali fašistom.

"Wiesenthal centar šokiran je imenovanjem fašista Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahtijeva njegovu smjenu.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da zamijeni gospodina Hasanbegovića s osobom prikladnijom za vođenje ministarstva kulture, nekime tko će donijeti čast i poštenje toj poziciji, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom", izjavio je ovaj lovac na naciste u službenom priopćenju Centra Simon Wiesenthal.

Simon Wiesenthal Center židovska je međunarodna nevladina organizacija, a bavi se pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Simon Wiesenthal Centar zgađen je činjenicom da je netko poput Zlatka Hasanbegovića imenovan na čelo resora koji se bavi kulturom.

"Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani", naveli su.

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holoausta, od strane univerzalno diskreditiranog američko-židovskog autora Normana Finkelsteina te njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Hololausta.

"Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio Europske unije. Još je gore to što ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da zamijeni gospodina Hasanbegovića s osobom prikladnijom za vođenje ministarstva kulture, nekime tko će donijeti čast i poštenje toj poziciji, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom", izjavio je Zuroff, a prenio Wiesenthal Center.

seebiz.eu