petak, 5.2.2016. 15:32 index.hr
Lovac na naciste Zuroff: Sramotite se pred svijetom, smijenite fasista Hasanbegovica

EFRAIM ZUROFF, ravnatelj centra Simon Wiesenthal, pozvao je Vladu Republike Hrvatske da odmah smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg su u priopćenju izravno nazvali fašistom.

"Wiesenthal centar šokiran je imenovanjem fašista Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahtijeva njegovu smjenu.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da zamijeni gospodina Hasanbegovića s osobom prikladnijom za vođenje ministarstva kulture, nekime tko će donijeti čast i poštenje toj poziciji, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom", izjavio je ovaj lovac na naciste u službenom priopćenju Centra Simon Wiesenthal.

Simon Wiesenthal Center židovska je međunarodna nevladina organizacija, a bavi se pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Simon Wiesenthal Centar zgađen je činjenicom da je netko poput Zlatka Hasanbegovića imenovan na čelo resora koji se bavi kulturom.

Podsjetimo, Zuroff je za Index kazao kako je "odvratno da takva osoba može postati ministrom kulture u zemlji koja je članica EU".

Simon Wiesenthal Centar u Jeruzalemu poslao je danas priopćenje u kojem je izrazio svoje gađenje i nevjericu zbog činjenice da je za novog ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, čovjek koji je kazao da je antifašizam floskula te ista osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

"Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani", naveli su.

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holoausta, od strane univerzalno diskreditiranog američko-židovskog autora Normana Finkelsteina te njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz povijest Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i Hololausta.

Smijenite čovjeka koji vas sramoti pred svijetom

"Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio Europske unije. Još je gore to što ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo.

Apeliramo na hrvatsku Vladu da zamijeni gospodina Hasanbegovića s osobom prikladnijom za vođenje ministarstva kulture, nekime tko će donijeti čast i poštenje toj poziciji, umjesto da sramoti zemlju pred cijelim svijetom", izjavio je Zuroff, a prenio Wiesenthal Center.

index.hr