06.02.2016 jutarnji.hr
CENTAR SIMON WIESENTHAL U ŠOKU, TRAŽI SMJENU MINISTRA KULTURE 'S njim se Hrvatska sramoti pred cijelim svijetom'

“Centar Wiesenthal šokiran je imenovanjem fašista Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahtijeva njegovu smjenu”, stoji u priopćenju koje je javnosti poslao Efraim Zuroff, ravnatelj Centra “Simon Wiesenthal” u Jeruzalemu, židovske međunarodne nevladine organizacije koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Zuroff, poznat i kao “posljednji lovac na naciste”, proučio je sve oko aktualnog ministra kulture, nakon čega je odlučio poslati službeni stav Vladi RH. Apelira da umjesto Hasanbegovića “imenuju na mjesto ministra kulture osobu prikladniju za tu dužnost”.

S Hasanbegovićem se, smatra Zuroff, “Hrvatska sramoti pred cijelim svijetom”. Osim toga, Centar “Simon Wiesenthal” zgrožen je “objavom zloglasne knjige o komemoraciji holokausta, univerzalno diskreditiranog američko-židovskog autora Normana Finkelsteina”. Riječ je o knjizi “Industrija holokausta”, koju je Hasanbegović izdao u vlastitoj nakladi, a u kojoj Finkelstein tvrdi kako “izrabljivanje židovske patnje polazi od temeljne tvrdnje da židovski establishment zlorabi sjećanje na holokaust” te glavne protagoniste optužuje za “laž i pohlepu”.

- Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web-stranici dobro poznate antisemitske organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je dio EU - smatra Zuroff..Još je gore to što ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta, bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo”.

jutarnji.hr