2016. február 12. 12:58 hunhir.info
Simon Wiesenthal Központ most Horvátországnak adja ki a parancsot

Össztűz alá került Zlatko Hasanbegovic horvát kulturális miniszter: a horvát baloldali sajtó, a baloldali "civil" szervezetek és a parlamenti ellenzék is a lemondását követeli, amiért szerintük a tárcavezető szélsőjobboldali nézeteket vall.

A legújabb botrányt a horvátországi szerb Novosti című hetilapban szerdán közölt fénykép robbantotta ki, amelyen a miniszter látható a lap szerint 1996-ban usztasasapkával a fején. Hasanbegovic még aznap sajtóközleményben cáfolta, hogy usztasasapkát viselne. A közlemény szerint a felvétel a horvátországi háború idején, 1993-ban készült, és a radikális horvát jogpárti önkéntes fegyveres erők, a HOS sapkáját viselte.

A horvát média hetek óta a miniszter korábbi, történészként adott sajtónyilatkozataiból és cikkeiből kiragadott idézetekkel próbálják bizonyítani, hogy a miniszter fasiszta és usztasa nézeteket vall. Csütörtökön a parlamenti ülés nagy része is a miniszterről szólt. Míg a támadások mögött a teljes horvát baloldali ellenzék felsorakozott, a kormánypárti képviselők védelmükbe vették a tárcavezetőt.

A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői úgy vélik: a miniszter ellen irányuló újabb támadások mögött az áll, hogy Hasanbegovic kinevezése után néhány nappal megszüntette a kulturális tárcánál azt a bizottságot, amely az előző kormány idején évente több százezer kunát (több tízmillió forintot) osztott szét jelentéktelen - de kivétel nélkül baloldali liberális nézeteket terjesztő - internetes portáloknak.

Néhány lapkommentátor szerint a horvát baloldalnak nemzetközi támogatást is sikerült szereznie a miniszter elleni harchoz. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetője a múlt héten távozásra szólította fel a minisztert, akit fasisztának és Horvátország szégyenének nevezett.

hunhir.info