12. veljače 2016. u 9:43 novilist.hr
Jakovčić, Picula i Maštruko: Osuda nije dovoljna, Hasanbegović mora odstupiti ako je sve objavljeno točno
Zdenko Duka

Europarlamentarci Tonino Picula i Ivan Jakovčić te diplomat i sociolog Ivica Maštruko smatraju da bi ministar trebao odstupiti zbog državnih interesa i očekuju određene reperkusije u odnosima s Hrvatskom.

Kako će reagirati međunarodna zajednica na objavu Novosti o proustaškim tekstovima koje je prije dvadesetak godina u listu »Nezavisna država Hrvatska« pisao ministar kulture Zlatko Hasanbegović, te na fotografiju na kojoj je on navodno u ustaškoj kapi? O ministrovim relativno nedavnim stavovima o imamu nacističke Handžar divizije Huseinu ef. Đozi i velikom protivljenju hrvatske i kulturne i političke javnosti zbog ekstremizma, izvještavali su već mnogi strani mediji. Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, otvoreno ga je nazvao »fašistom« i tražio da ga hrvatski premijer hitno smijeni. Sigurno da ni premijeru Tihomiru Oreškoviću neće biti ugodno kad ode u Berlin i bude razgovarao s Angelom Merkel.

– Mislim da je cijela konstrukcija ove Vlade na neki način i namjerno ovako napravljena ne bi li izazvala jednu trajnu nestabilnost do one mjere dok se ne zadovolje ambicije nekih koalicijskih partnera koji bi onda ponovno miješali karte. Ovo ima politički pretekst i učinjeno je s predumišljajem. Ne mogu vjerovati da bi poznavatelji situacije slučajno postavljali ministre kao Hasanbegovića i Crnoju jer dobro znaju da će izazvati javnu pa čak i međunarodnu reakciju. Mislim da je to jedna vrsta masterplana, kazao nam je europarlamentarac Tonino Picula. Picula napominje da Hrvatska trenutačno nije u prvom planu zanimanja EU-a i da Europa može reagirati preko EU institucija, ali i bilateralno u kontaktima s Mirom Kovačem ili Tihomirom Oreškovićem. No, SDP-ov europarlamentarac ističe ulogu hrvatskih medija i civilnog društva i kaže da to Hrvatsku odvaja od Mađarske i Poljske s kojima bi se mogla sada povezivati zbog neokonzervativizma i povijesnog revizionizma.

Europarlamentarac IDS-a Ivan Jakovčić nam kaže da incident s Hasanbegovićem potvrđuje bojazan međunarodne zajednice da je nova Hrvatska konzervativna, ali i nažalost premazana i mnogim bojama ekstremizma.

– Ako se sve što su Novosti objavile pokaže istinitim, to će iznimno naškoditi imidžu naše države. Premijer bi trebao reagirati, a ministar dati ostavku. Drago mi je da je Hasanbegović u četvrtak osudio ustaške zločine, međutim sve će to biti nedovoljno ako se sve pokaže točnim. Međunarodna zajednica ne tolerira koketiranje s fašističkim ili nacističkim režimima. Ministar bi zbog državnih interesa morao odstupiti, kaže Jakovčić.

Iskusni diplomat i sociolog dr. Ivica Maštruko vjeruje da je Hasanbegovićeva savjest čista, ali ne vjeruje da je to i u zrcalu drugih promatrača i EU-a jer će ovaj slučaj imati međunarodne reperkusije. Ne vjeruje da će biti izravnog pritiska međunarodne zajednice, jer to nije uobičajeno, ali će u stavovima i procjenama Vlade i situacije u Hrvatskoj imati određene reperkusije u odnosima s Hrvatskom. To znači da će biti sasvim drukčija percepcija Hrvatske na međunarodnom planu.

Maštruko je usporedio ovu situaciju sa situacijom u kojoj se našao Kurt Waldheim, generalni tajnik UN-a, poslije spoznaje da je bio u SS jedinicama. Nigdje nije bio dobrodošao. Maštruko se nada da Hasanbegović neće ostati ministar, ali, ako ostane, kontakti Ministarstva za kulturu bit će maksimalno ograničeni. Tu sigurno predstoji izolacija.

novilist.hr