13. februar 2016. 23:17 novosti.rs
Zagreb čuvao nacistu do smrti

Jakob Dencinger, čuvar u najmanje pet konclogora, preminuo kao slobodan čovek u osiječkoj bolnici.

JAKOB Dencinger (92), čuvar u pet najstrašnijih nacističkih logora, između ostalog i u Aušvicu i Mauthauzenu, preminuo je u četvrtak u osiječkoj bolnici, a sahranjen je juče na mesnom groblju u ovom gradu.

Ovaj nacista, rođen 1924. u Čepinu, više od 26 godina uspevao je da izmakne pravdi. Istraga koja je protiv njega pokrenuta 2014. u Osijeku nije se pomakla dalje od početka, budući da je Dancinger, prema hrvatskim nalazima, bio "star i bolestan da bi učestvovao u suđenju". Uzalud je Centar "Simon Vizental" zahtevao od hrvatske vlade da mu sudi.

Dancinger je kao dobrovoljac 1943. pristupio najkrvoločnijoj Hitlerovoj jedinici - "Totenkopf" (mrtvačka glava). Radio je u logorima u Poljskoj, Nemačkoj i Austriji. Posle rata proveo je šest meseci u savezničkom logoru, da bi se u Hrvatsku vratio 1947.

Odslužio je vojni rok u JNA, a 1956. obreo se prvo u Nemačkoj, a potom je otišao u Ameriku i od 1972. stekao je njihovo državljanstvo. Postao je uspešan poslovni čovek u Ohaju, a 1989. Amerikanci su pokrenuli postupak za oduzimanje državljanstva jer su u međuvremenu dobili dokument iz Nemačke da je bio čuvar u više nacističkih logora.

Prvi i jedini put ovaj nacista je saslušan pred američkim Odeljenjem za posebne istrage, kada je potvrdio da je bio logorski čuvar. Međutim, nikakav zločin nije priznavao već je tvrdio da nije ni znao da se u Aušvicu tako nešto događa.

Posle ovog saslušanja prodao je svoju firmu i odmah je tajno napustio SAD. Od 1990. je živeo u Osijeku.

OTKRIVEN NA KUĆNOM PRAGU

NEMAČKA država je 2006. objavila spisak, čuvara konclogora, koji se još nalaze na slobodi. Njih 30 je locirano u Nemačkoj, a sedam u inostranstvu. U istom izveštaju stoji da se Jakob Dancinger nalazi u Osijeku. Ova dokumentacija je poslata i Hrvatskoj, ali tamošnje tužilaštvo nije reagovalo sve dok Dencingera nisu otkrili novinari na njegovom kućnom pragu 2014. Od tada vodio se kao "bolestan".

novosti.rs