08:30, 30.03.2016. kurir.rs
USTAŠTVO NA STADIONIMA: Lovac na naciste juri Hrvate

Efraim Zurof uputio oštar protest premijeru Hrvatske Tihomiru Oreškoviću zbog nacističkog skandiranja na utakmici.

Centar „Simon Vizental“ oštro je osudio ustaško skandiranje „Za dom spremni“ tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao nadležne da sankcionišu sve huligane koji su učestvovali u ovom incidentu.

Direktor tog centra Efraim Zurof u oštroj izjavi, upućenoj ne samo navijačima već i premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru Predragu Šustaru, koji su prisustvovali utakmici, kazao je da su hrvatski navijači ovakvim ponašanjem pokazali da se identifikuju s ustaškim režimom, koji je tokom Drugog svetskog rata počinio masovna ubistva više stotina hiljada nevinih Srba, Jevreja i Roma.

Policija bez reakije

Na utakmici u Osijeku, pored visokog državnog i sportskog vrha Hrvatske, gost je bila i ambasadorka Izraela u Zagrebu Zina Kalaj Klajtman. Ono što posebno začuđuje, ali ne iznenađuje, jeste činjenica da osiječko-baranjska policija neće podnositi nikakvu prijavu zbog skandiranja „Za dom spremni“, preneo je Jutarnji list.

Podržava ih država

- Skandiranje „Za dom spremni“ pokazuje očiglednu podršku državi čija je vlada organizovala masovna ubistva stotine hiljada pripadnika manjina i političkih protivnika. Činjenica da niko nije ni pokušao da zaustavi skandiranje ili preduzme mere protiv onih koji su u tome učestvovali, uključujući i premijera Oreškovića i ministre, prava je sramota za Hrvatsku - kazao je Zurof.

kurir.rs