06.04.2016., 12:27 dnevnik.hr
Zuroff nas ponovno proziva zbog skandiranja: 'Uvredljivo antisemitsko ponašanje na utakmici'

Direktor Centra Simon Wiesenthala Efraim Zuroff oštro je osudio skandiranje ustaškog pokliča "Za dom spremni" tijekom nedavne prijateljske nogometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i prozvao je hrvatske vlasti zbog izostale reakcije na takvo "uvredljivo antisemitsko ponašanje", ali i izraelsku veleposlanicu koja nije prosvjedovala zbog toga.

'Izraelska veleposlanica u Zagrebu trebala bi biti dobro upoznata s problemom takvih fašističkih iskaza i trebala je naći načina za prosvjed. Još više zabrinjava činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar prešutjeli i ostali sjediti na svojim mjestima na utakmici', napisao je Zuroff u autorskom članku za Jerusalem Post naslovljenom "Je li antisemitizam učestao u Hrvatskoj?".

"S obzirom da su te povike jasno čuli svi na stadionu, izostanak njihove reakcije naznaka je tolerancije prema takvom užasnom, uvredljivom i jasnom antisemitskom ponašanju", istaknuo je.

Zamislite sljedeći scenarij, piše Zuroff, "izraelska nogometna dolazi na prijateljsku utakmicu u Njemačku. Na stadionu su kancelarka i ministar obrazovanja i sporta. Sve počne kao što je i planirano, izvedu se himne, ali nakon desetak minuta tisuće gledatelja iznenada počnu uzvikivati 'Sieg Heil! Sieg Heil! Mi smo Nijemci! Nacisti! Nacisti!", piše Zuroff i objašnjava kako je "Za dom spremni" ustaški ekvivalent nacističkom pozdravu.

Zuroff dodaje da je jedini odgovor ureda hrvatskog premijera na to bilo kratko priopćenje u kojemu se osuđuje korištenje simbola i slogana totalitarnih režima, a da pritom nije spomenuta utakmica na kojoj se to dogodilo.

Jedini su prosvjedovali hrvatski aktivisti za ljudska prava i lokalna židovska zajednica, navodi Zuroff i također piše da koliko zna nisu reagirali ni izraelski dužnosnici ni iz veleposlanstva niti iz nogometnog saveza.

Zuroff podsjeća da to nije prvi takav incedent na utakmici u Hrvatskoj te da je FIFA kaznila Hrvatsku zbog istih skandiranja na utakmici protiv Norveške, a da je na utakmici na splitskom Poljudu na terenu iscrtana svastika.

"Međutim, ti su incidenti samo vrh ledene sante puno šire i opasnije pojave jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi te se smatraju izrazom domoljublja", ustvrdio je Zuroff, koji je događaje u Osijeku već dan poslije utakmice osudio u priopćenju objavljenom na stranicama Centra Simona Wiesenthala.

dnevnik.hr