06. apr 2016, 10:25 rts.rs
Zurof upozorio Hrvatsku zbog fašističkih povika

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof ponovo je oštro osudio skandiranje "za dom spremni" tokom nedavne prijateljske fudbalske utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao na sankcionisanje svih koji su u tome učestvovali.

Zurof je u autorskom tekstu za Jerusalim Post uporedio takvo ponašanje navijača sa sličnim scenarijem u Nemačkoj, te zapitao da li bi se u toj zemlji tolerisalo izvikivanje takvih parola tokom utakmice Nemačke i Izraela.

"Izraelski ambasador u Zagrebu trebao je da bude upoznat sa ovim problemom i da reaguje na ovakve manifestacije fašizma. Trebalo je da protestuje", napisao je Zurof i dodao da je još više uznemirujuća činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar nauke i i sporta Predrag Šustar ostali da sede na stadionu nakon takvih povika.

Konstatuje da je to očit znak tolerancije prema takvom ponašanju.

"Jedina reakcija bilo je saopštenje iz kabineta premijera u kojem se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja", naglasio je Zurof i objasnio kako ovo nije prvi put da navijači uzvikuju ovu parolu podsećajući na sličan incident koji se dogodio na utakmici protiv Norveške, piše izraelski dnevnik.

Zurof je upozorio da je ovakvo ponašanje u Hrvatskoj samo vrh ledenog brega budući da se, kako je naveo, fašistički slogani u toj zemlji smatraju iskazivanjem patriotizma.

rts.rs