06.04.2016 slobodnaevropa.org
Zurof: Fašistički simboli u Hrvatskoj – “izraz domoljublja”

Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental", upozorava da su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi i da se oni smatraju "izrazom domoljublja".

On oštro osuđuje skandiranje "Za dom spremni!" tokom prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i poziva na sankcionisanje svih navijača koji su u ovom incidentu učestvovali

U osvrtu za "Jeruzalem post", Zurof napominje da se takvo ponašanje u Nemačkoj sigurno ne bi tolerisalo.

"Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da premijer Hrvatske Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar o svemu ćute. S obzirom da su se povici `Za dom spremni!` jako dobro čuli na celom stadionu, izostanak njihovog odgovora jeste indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju", ističe Zurof. 

On podseća da je jedina reakcija bilo saopštenje iz kancelarije premijera u kojem se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez pominjanja konkretne utakmice i detalja. 

Jedini koji su protestovali jesu udruženja za ljudska prava i lokalna jevrejska zajednica. 

Zurof podseća i na ostale slučajeve skandiranja ustaških parola na fudbalskim utakmicama u Hrvatskoj, kao i na slučaj "svastike" na Poljudu. 

slobodnaevropa.org