06. april 2016. | 09:44 | rtv.rs
Zurof: Fašistički slogani – izraz patriotizma u Hrvatskoj

JERUSALIM - Fašistički slogani u Hrvatskoj postali su prihvatljivi i smatraju se izrazom patriotizma, piše Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental u Jerusalem postu, u osvrtu na skandiranja "Za dom spremni" i dodaje da je izostanak reakcije Zagreba indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju.

Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental oštro je osudio skandiranje "Za dom spremni" na prijateljskoj fudbalskoj utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao da se sankcionišu svi navijači koji su u ovom incidentu učestvovali.

U osvrtu za Jerusalem post, Zurof je rekao da se takvo ponašanje u Nemačkoj sigurno ne bi tolerisalo.

"Izraelski ambasador u Zagrebu trebalo je da bude upoznat s problemom i morao je naći način za protest. Ali ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar o svemu ćute. S obzirom da su se povici "Za dom spremni" jako dobro čuli na celom stadionu, izostanak njihovog odgovora je indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju", piše Zurof.

On je ocenio da bi šteta bila umanjena da su se premijer i ministar ogradili od incidenta.

"Jedina reakcija bilo je saopštenja iz kabineta premijera u kojem se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja. Jedini koji su protestovali su udruženja za ljudska prava i lokalna jevrejska zajednica. Koliko znam, niko od izraelskih zvaničnika, službenika ambasade ili članova fudbalskog saveza nije uložio prigovor", kaže Zurof.

On je podsetio i na ostale slučajeve skandiranja ustaških parola na utakmicama kao i na slučaj "svastike" na Poljudu.

Ti incidenti samo su vrh ledene sante jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi i smatraju se izrazom patriotizma, prenose mediji u Zagrebu.

rtv.rs