srijeda, 6.4.2016. 08:04 index.hr
Zuroff Fasisticki slogani u hrvatskoj su prihvatljivi i smatraju se izrazom domoljublja

EFRAIM ZUROFF, ravnatelj centra Simon Wiesenthal oštro je osudio skandiranje "Za dom spremni" tijekom prijateljske nogometne utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku te pozvao da se sankcioniraju svi navijači koji su u ovom incidentu sudjelovali.

O svom osvrtu za Jerusalem Post, Zuroff je kazao kako se takvo ponašanje u Njemačkoj sigurno ne bi toleriralo.

"Izraelski veleposlanik u Zagrebu trebao bi biti upoznat s problemom te je morao naći načina za protest. No, ono što najviše zabrinjava jest činjenica da premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar o svemu šute. Obzirom da su se povici "Za dom spremni" jako dobro čuli na cijelom stadionu, izostanak njihovog odgovora je indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju", piše Zuroff za Jerusalem Post.

Kaže kako bi šteta ipak bila umanjena da su se premijer i ministar ogradili od incidenta.

"Jedina reakcija bilo je priopćenje iz ureda premijera u kojem se osuđuje korištenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja. Jedini koji su protestirali su udruge za ljudska prava i lokalna židovska zajednica. Koliko znam, nitko od izraelskih dužnosnika, djelatnika ambasade ili članova nogometnog saveza nije uložio prigovor", kaže Zuroff.

Podsjetio je i na ostale slučajeve skandiranja ustaških parola na nogometnim utakmicama kao i na slučaj svastike na Poljudu. Kaže kako su ti incidenti samo vrh ledene sante jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi te se smatraju izrazom domoljublja.

index.hr