09:17 06.04.2016 net.hr
‘ZA DOM SPREMNI JE ISTO KAO SIEG HEIL!’: Hrvatska vlada i HNS na udaru iz Izraela

Izostanak reakcije premijera i ministra znanosti na fašističke povike tijekom utakmice Hrvatska Izrael pokazuje kako se u Hrvatskoj tolerira uvredljivo i antisemitsko ponašanje. Izjavio je to prvi čovjek centra Simon Wiesenthal prozivajući zbog šutnje i Nogometni savez te židovskog veleposlanika. Pritom je istaknuo da oni koji su povike “Za dom spremni” izrekli moraju biti sankcionirani.

Ravnatelj Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff oštro je u Jerusalem Postu osudio skandiranje “Za dom spremni” tijekom prijateljske nogometne utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku prozivajući hrvatske vlasti, ali i izraelskog veleposlanika u Zagrebu što na to nisu reagirali.

Fašistička NDH

Ustvrdio je i kako je taj pozdrav hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava “Sieg Heil” te da se koristio tijekom fašističke NDH, satelitske države koju su osnovale nacistička Njemačka i Italija nakon što su sile Osovine raskomadale staru Jugoslaviju, a trenutno je, kaže Zurof, simbol podrške fašizmu i ekstremne desničarske politike.

“Izraelski veleposlanik u Zagrebu trebao bi biti dobro upoznat s problemom te je morao naći načina za protest. No, ono što zabrinjava puno više jest činjenica da su premijer Tihomir Orešković i ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar slučaj prešutjeli. Budući da su se povici ‘Za dom spremni’ jako dobro čuli na cijelom stadionu, izostanak njihovog odgovora je indikacija tolerancije prema uvredljivom i antisemitskom ponašanju”, piše Zuroff dodajući kako je Ured premijera izdao priopćenje u kojem tek osuđuje korištenje simbola totalitarnih režima, a da uopće nije naveo na kojoj se to utakmici dogodilo.

Incidenti kao vrh ledene sante

Zuroff ističe da su reagirale tek udruge za ljudska prava i lokalna židovska zajednica. Također, upire prstom u židovske dužnosnike u Hrvatskoj te Hrvatski nogometni savez, od kojih nikakve osude nisu stigle. Zuroff smatra kako sami navijači koji su izgovorili povike moraju biti sankcionirani te uzimajući za primjer Njemačku ističe kako se to ondje zasigurno ne bi dogodilo.

Podsjetio je da to nije jedini slučaj manifestiranja ustaških simbola u Lijepoj našoj te da je FIFA kaznila Hrvatsku zbog istih skandiranja na utakmici protiv Norveške. Potom je na utakmici koja se odigrala na Poljudu na terenu naslikana svastika.

Zuroff ističe kako su ti incidenti samo vrh ledene sante jer su fašistički slogani u Hrvatskoj postali prihvatljivi te se smatraju izrazom domoljublja. Dodao je i da su navijači u Osijeku skandirali “Ustaše, ustaše!”, identificirajući se tako sa zločincima koji su pobili pola hrvatskih židova te poslali još četvrtinu u Auschwitz.

net.hr