11 April 2016 16:51 tanjug.rs
Kitarović nije uspela da Jevreje i SNV odvrati od bojkota komemoracije

Hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović nije danas uspela u naumu da privoli predstavnike jevrejske zajednice i Srpskog nacionalnog veća da odustanu od bojkota komemoracije u Jasenovcu, koja će biti održana pod pokroviteljstvom države, 22. aprila.

ZAGREB - Hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović nije danas uspela u naumu da privoli predstavnike jevrejske zajednice i Srpskog nacionalnog veća da odustanu od bojkota komemoracije u Jasenovcu, koja će biti održana pod pokroviteljstvom države, 22. aprila. 

Grabar Kitarović je ranije danas razgovarala sa predstavnicima jevrejske zajednice i SNV, nakon čega je iz njenog kabineta saopšteno da je konstatovano da je neophodno otvoriti dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Predsednik SNV Milorad Pupovac izjavio je Tanjugu posle razgovora sa hrvatskom predsednicom da ta organizacija neće prisustvovati državnoj komemoraciji u Jasenovcu, a da će o tome da li će se pridružiti Jevrejskoj zajednici 15. aprila odlučiti danas.

"Ne vidim prostor za kompromisno rešenje, za pitanja koja su otvorena uoči ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, a na koja je SNV ukazao u saopštenju od petka", rekao je Pupovac.

Predsednica Hrvatske je "zabrinuta zbog okolnosti i zainteresovana da se to premosti, ali nije ponudila rešenje, već je obećala da će se ovim povodom sastati sa hrvatskim premijerom", rekao je Pupovac.

On kaže da će jevrejske zajednice obeležiti godišnjicu proboja Jasenovca 15. aprila, antifašisti 24. aprila, a 22. aprila, na sam datum godišnijice, kada država Hrvatska organizuje komemoraciju žrtvama logora Jasenovac, SNV će prisustvovati parastosu u crkvi u Mlaki, koju će voditi episkop slavonski Jovan.

"Mislim da ćemo se pridružiti i jednima i drugima u znak solidarnosti", i jevrejskim zajednicama i antifašistima, rekao je Pupovac.

Ognjen Kraus, predsednik Koordinacije jevrejskih opština potvrdio je da u razgovoru sa Grabar Kitarović nije postignut dogovor o zajedničkom odlasku u Jasenovac.

"Nismo se dogovorili jer smatramo da se nakon svih događaja, relativizacije ustaštva, nije ništa učinilo. Želimo da se prvo nešto učini, onda ćemo menjati odluku. Predsednica do sada nije ništa učinila", rekao je Kraus za regionalnu TV N1.

Dodao je da današnja i jučerašnja osuda Kolinde Grabar Kitarović ustaškog režima bila samo "reakcija na akciju".

Kraus smatra da je očito da se "lavina i dalje valja", a od vlade i premijera očekuje da nešto učine.

Grabar Kitarović je ranije danas pozvala sve aktere u društvu da prekinu sa podelama po ideološkim osnovama.

''Zabrinuta sam zbog jačanja ideoloških podela u društvu posebno oko dana sećanja na nevine žrtve Jasenovca.

"NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim je bio zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna Hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata'', rekla je Grabar Kitarović.

Direktor jerusalimskog centra za istraživanje zločina holokausta "Simon Vizental" Efraim Zurof podržao je odluku jevrejske zajednice u Hrvatskoj koja je odlučila da bojkotuje Dan sećanja.

Zurof, naime, smatra da Hrvatska pokušava da zataška taj zločin i učini ga manje važnim.

Neučestvovavanjem u komemoraciji, čiji je pokrovitelj država, šalje se jasna poruka, rekao je Zurof u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

"Poruka koju time žele poslati je veoma jasna. U Hrvatskoj danas postoji pokušaj da se zataškaju zločini u Jasenovcu i da se učine manje važnim i to je potpuno neprihvatljivo. Zbog toga je potpuno ispravna odluka da bojkotiraju komemoraciju u Jasenovcu", kazao je Zurof koji tvrdi da nedvosmisleno postoje "elementi u hrvatskom društvu koji izražavaju nostalgiju za ustaškim režimom i NDH" i istovremeno istakao da su mnogi ljudi protiv toga.

tanjug.rs