15. travnja 2016. u 12:50 novilist.hr
Ephraim Zuroff: Fašističko skandiranje vrh je ledenog brijega u Hrvatskoj
Boris Pavelić

Ne počne li vlada aktivnu i jednoznačnu borbu protiv nostalgije za ustaštvom te jačanja neofašizma i antisemitizma, situacija u Hrvatskoj mogla bi se samo pogoršavati, upozorava jučerašnji članak koji je u izraelskome dnevniku Jerusalem post objavio Ephraim Zuroff, voditelj jeruzalemskoga ureda Centra za ljudska prava Simon Wiesenthal, u povodu nedavno prikazanog kontroverznog filma Jakova Sedlara »Jasenovac – istina«

Ne počne li vlada aktivnu i jednoznačnu borbu protiv nostalgije za ustaštvom te jačanja neofašizma i antisemitizma, situacija u Hrvatskoj mogla bi se samo pogoršavati, upozorava jučerašnji članak koji je u izraelskome dnevniku Jerusalem post objavio Ephraim Zuroff, voditelj jeruzalemskoga ureda Centra za ljudska prava Simon Wiesenthal, u povodu nedavno prikazanog kontroverznog filma Jakova Sedlara »Jasenovac – istina«.

Zuroffov je članak jedan među mnogima što su ih posljednjih dana, prenoseći svjetske agencije Reuters i Associated Press, objavili izraelski i svjetski mediji, o rastu ustaško-nacističkih sentimenata u Hrvatskoj te bojkotu službene komemoracije u Jasenovcu 22. travnja.

Tvrdeći kako neoustaštvo »nastavlja prljati hrvatsku sadašnjost i prijetiti budućnosti zemlje«, Zuroff podsjeća na svoj nedavni članak u istim novinama o nogometnoj utakmici Hrvatske i Izraela u Osijeku, na kojoj su navijači skandirali »Za dom spremni«, a premijer i predsjednica prešutjeli te povike.

 »Najnoviji događaji jasno pokazuju da su takvi incidenti tek vrh ledenog brijega«, ocjenjuje Zuroff, pa prepričava Sedlarov film i njegovu »potpuno neutemeljenu tezu« kako su »komunisti, a ne ustaše, u Jasenovcu organizirali logor smrti, za što ne nudi nikakvog čvrstog dokaza«.

Štoviše, izvješćuje Zuroff, »neki materijali prezentirani u potvrdu te teze jedan je lokalni web site već prokazao kao krivotvorinu«, aludirajući na analizu Lovre Krnića s portala lupiga.com. Usprkos svemu tome, kaže Zuroff, novi hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, »dobro poznat po svojoj potpori desnici, požurio je pohvaliti film«.

Zuroff potom piše da su srpska i židovska zajednica te hrvatski antifašisti odlučili bojkotirati službenu komemoraciju u Jasenovcu, »u znak protesta protiv vladinog propusta da djeluje protiv obnove fašizma i antisemitizma u javnost sferi«. »Jedinom dobrom viješću« naziva nedavne ocjene predsjednice i premijera kako je ustaška vlast bila »zločinački režim«, »ali te su izjave date tek na zahtjev američkoga izaslanika za pitanja Holokausta«.

novilist.hr