29.4.2016 12:45:10 tportal.hr
AFP o rastu netolerancije pod vlašću hrvatskih konzervativaca

Nostalgija za pronacističkom prošlošću, huškanje na nacionalne manjine i pritisak na slobodu medija – tim riječima započinje danas objavljeni članak o Hrvatskoj ugledne novinske agencije AFP pod naslovom 'Pod hrvatskim konzervativcima raste strah od netolerancije' .

AFP u članku ističe kako niz aktivista i kritičara u Hrvatskoj upozorava da su, nakon preuzimanja vlasti u siječnju, u Hrvatskoj vladajući počeli žmiriti na, a u najgorem slučajevima i poticati, porast ekstremno desne retorike.

Prošlog je tjedna, odgovarajući na takav trend, službenu komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovca bojkotirao niz skupina: od srpske i židovske manjine pa do antifašističkih organizacija.

'Taj je bojkot hrabra ali ispravna odluka kojom se upozorava na val neofašističke ustaške nostalgije koja zahvaća Hrvatsku', rekao je AFP-u Efraim Zuroff, direktor centra Simon Wiesenthal.

Iako je ustaški režim tzv. Neovisne Države Hrvatske u stvarnosti bio marionetski i podanički u odnosu na nacistički režim tokom Drugog svjetskog rata, današnji simpatizeri tog režima ustaše vide kao začetnike neovisne Hrvatske, ističe AFP.

'Umanjivanje ustaških zločina provodi se već godinama, ali različitim intenzitetom', rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP, pa dodao: 'Sada su ljudi s takvim tendencijama ušli u Vladu i mainstream medije.' Jedno od kontroverznijih imenovanja u novu Vladu ono je Zlatko Hasanbegovića za ministra kulture, kojeg AFP opisuje kao povjesničara i navodnog simpatizera ustaša.

Nedavno objavljeni dokumentarac o Jasenovcu, koji su predstavnici Židova u Hrvatskoj oštro kritizirali te ga proglasili pokušajem revizije mračnog dijela hrvatske povijesti, Hasanbegović je opisao kao 'najbolji način da se konačno rasvijetle mnogi kontroverzni dijelovi hrvatske povijesti', navodi AFP.

tportal.hr