18:31 29.04.2016 net.hr
AFP O HRVATSKOJ: ‘Otkako je desnica preuzela vlast, u zemlji je osnažila nostalgija za pronacističkom prošlošću’

Otkako je desna koalicija preuzela vlast, u Hrvatskoj su osnažile nostalgija za pronacističkom prošlošću, prezriv odnos prema manjnama i pritisak na medije, piše AFP u podužem tekstu upozoravajući na klimu netolerancije koja nastaje pod novom konzervativnom vladom.

Ističe se tako da su prošloga tjedna članovi židovske zajednice, srpske manjine i antifašističke udruge odbili prisustvovati komemoraciji za poginule u Jasenovcu, najzloglasnijem koncentracijskom logoru pro-nacističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Nacionalistička retorika umjesto gospodarskog programa

Promatrači uspoređuju pomak Hrvatske udesno s onim u drugim državama istočne Europe, ponajprije u Mađarskoj pod vodstvom autokrata Viktora Orbana te u Poljskoj pod konzervativnom Strankom prava i pravde koja je došla na vlast u listopadu.

No, dok su ti lideri ostvarili pobjedu na izborima, glavna hrvatska konzervativna stranka, HDZ, nije uspjela osvojiti izbore u studenom već je na vlast došla nakon pregovaranja i trgovanja, ističe se u tekstu AFP-a.

Politolog Žarko Puhovski kaže kako nova vlada, u nedostatku pravog gospodarskog programa za poticanje krhkog rasta, koristi snažnu nacionalističku retoriku kako bi “stvorila privid političke pobjede”.

Pritisci s desna na manjine i novinare

Poštivanje prava manjina bio je ključni uvjet za ulazak Hrvatske u EU 2013. godine, piše AFP, ali je vođa hrvatskih Srba, Milorad Pupovac u više navrata upozorio na “atmosferu netolerancije”.

Milijan Brkić, jedan od čelnika HDZ-a, poručio je potom Pupovcu da “ode tamo gdje se neće osjećati ugroženim“.

Lokalni televizijski novinar u siječnju je upozorio građane Zagreba “posebice majke s djecom”, da budu oprezni prolazeći ispred srpske pravoslavne crkve kako ih tamošnji svćenici ne bi zaklali.

Kad je televiziji na kojoj je novinar to izrekao bila izrečena privremena zabrana emitiranja zbog govora mržnje, tisuće ljudi izašlo je na ulice prosvjedujući, a neki od njih opet izvkujući ustaški pozdrav, bez intervencije policije.

Noovinari su također zabrinuti, osobito nakon što ih je HDZ-ov dužnosnik Željko Glasnović nazvao “najvećom preprekom istinskoj demokraciji”.

Slabljenje sekularnosti u Hrvatskoj

Istaknuti satirični pisac Ante Tomić napadnut je u Splitu prošloga mjeseca,  a napad na njega osudila je i Europska federacija novinara. No, ministar kulture Hasanbegović rekao je da taj slučaj “podsjeća na važnost odgovornosti za izgovorene riječi i napisano u javnosti“.

Šefica agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić odstupila je s dužnosti prošloga mjeseca, navodeći kao razlog političke pritiske. Na Sveučilištu u Zagrebu prosvjedovali su studenti Filozofskog fakulteta nakon što je potpisan sporazum o suradnji tog fakulteta, koji se smatra bastionom liberalne misli, i Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

“To bi bio još jedan korak ka daljnjem slabljenju sekularnosti u Hrvatskoj”, rekla je za AFP 20-godišnja Iva, studentica sociologije.

net.hr