30.04.2016. • 00:34 srbijadanas.com
ALARMANTNO UPOZORENJE: U Hrvatskoj postoji nostalgija za nacističkom prošlošću

Iako je ustaška Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila nacistička marioneta u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, piše ugledna francuska agencija AFP.

U članku, koji je tokom dana preneo veliki broj svetskih medija, AFP navodi poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe".

- Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u senci porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom - citira poznata agencija reči Efraima Zurofa iz izraelskog Centra "Simon Vizental".

AFP upozorava da je u Hrvatskoj na sceni nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije, a hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade.

Istoričar Tvrtko Jakovina rekao je za AFP da je odavno prisutno umanjivanje i relativizacija ustaških zločina, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i u medije".

U kontekstu politike, AFP pominje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvavši ga "navodnim simpatizerom ustaša".

- Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, koji su Jevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od Hasanbegovića kao najbolji način za osvetljavanje kontroverznih delova hrvatske istorije - piše AFP.

Međunarodna novinska agencija sa sedištem u Parizu u članku se prisetila i fudbalske utakmice u Osijeku protiv Izraela na kojoj su hrvatski "navijači" skandirali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U tom kontekstu, AFP spominje premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav".

- Dan posle, vlada je osudila simbole totalitarnih režima, ali se nije ogradila pojedinačno od ustaša - piše AFP.

Predsednik zagrebačke Jevrejske opštine Ognjen Kraus kaže za AFP da država jednostavno ne čini ništa i ne želi ništa ni učiniti da bi zaustavila uspon krajnje desnice, preneo je portal "Indeks".

- Konačno su i predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine nakon što im je u posetu došao specijalni izaslanik SAD za pitanja Holokausta - navodi se u članku.

srbijadanas.com