4.5.2016. 16:30 index.hr
Hasanbegovic u intervjuu napao Talijane: Necu placati politicki reket Furiu Radinu

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović gostovao je na Al Jazeeri, gdje se u intervjuu osvrnuo na reforme nove Vlade te optužbe s kojima se suočava.

Ovih dana je mnogo riječi o reformama. Neke od njih su naišle na neodobravanje te na spekulacije o neslaganju u vlasti. Slažu li se partneri na vlasti?

"Partneri u vlasti se slažu, Vlada je predana ostvarivanju svojeg programa. Mislim da je riječ o buri u čaši vode. Iz svojeg iskustva mogu reći da su sve spekulacije o razmimoilaženjima u Vladi potpuno neutemeljene".

Analizirajući prvih 100 dana hrvatske Vlade njemački Spiegel je ocijenio kako nova vlast gura Hrvatsku udesno, kažu da je nacionalistički ton sve glasniji, da gušite slobodu medija - kako to komentirate?

"Više puta sam rekao da je riječ o potpuno neutemeljenim optužbama, koje nemaju utemeljenje niti u jednoj činjenici, niti u jednom postupku hrvatske Vlade ili bilo kojeg ministra, pa ni mene osobno".

Optužbi ima još - otkad se stupili na dužnost ministra, prate Vas optužbe da trivijalizirate zločine NDH. Upitnim se smatraju Vaši stavovi o antifašizmu, kako odgovarate na te optužbe?

"Također, te su optužbe potpuno neutemeljene, one se ne mogu izvući iz bilo koje moje izjave ili postupka. Nažalost, to je sve refleksija unutarhrvatskih političkih odnosa i činjenica je da se oporbeno djelovanje prenijelo na medijski prostor i da su HND preuzele skupine koje ovu časnu udrugu koriste za jednu vrstu parapolitičkog i paraideološkog djelovanja. Ponavljam, o ograničavanju ili dovođenju u pitanje medijskih sloboda u Hrvatskoj je potpuno neutemeljena. Te optužbe se nažalost prenose na međunarodno područje iz krugova koji su zapravo politički kritičari ove Vlade i time se otvara jedna potpuno nepotrebna debata u hrvatskome javnom životu, koja nije utemeljena ni u jednoj činjenici".

Spomenuli ste međunarodno okruženje, osobito je oštar bio ravnatelj jeruzalemskog centra za istraživanje zločina holokausta "Simon Wiesenthall" Efraim Zuroff. Kako je raditi u tom odručju stalnog osporavanja? Utječe li to na obavljanje Vašeg posla, osobito kad je riječ o međunarodnim kontaktima?

"Naravno to nije ugodno ozračje, no to je činjenica. Svatko tko se bavi politikom mora je prihvatiti. Kada govorite o konkretnom gospodinu Zuroffu, vrlo jasno sam rekao da osoba koja je izrijekom negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici i javnom životu".

U posljednje vrijeme oštro ste izloženi kritikama jer ukidate novac za glasila manjinskih skupina, neprofitnim medijima. Po kojim kriterijima donosite te odluke?

"Ministarstvo kulture nije ukinulo nijedno manjinsko glasilo. Ona se financiraju iz Savjeta za nacionalne manjine. Kad govorite o konkretnom slučaju, riječ je o dotaciji novinskoj kući na talijanskom jeziku Edit, koja se našla u Ministarstvu temeljem ranijih dogovora, od vremena Ive Sanadera. Ministarstvo nije nadležno za financiranje manjinskih glasila, jasno sam rekao da je riječ o vrsti političkog reketa koji su sve Vlade plaćale za glas i političku lojalnost Furiu Radinu. Ja sam prekinuo s tom praksom i istaknuo da kao ministar nikome neću plaćati financijski reket, bez obzira je li riječ o tzv. lijevim ili desnim glasilima. Ovdje se samo radi o prekidu potpuno netransparentne redistribucije novca poreznih obveznika, jedne klijentelističke mreže koja je protekle 4 godine temeljem svojih političkih veza s bivšom Vladom ostvarivala značajna financijska sredstva. Ovo je reformska Vlada, ne radi se o privatnom novcu, nego o novcu poreznih obveznika koji se više ne može dijeliti na dosadašnji način".

Nakon djelatnika o kulturi, i novinari traže Vašu ostavku. Razmišljate li o ostavci?

"Ne, ne razmišljam o ostavci. Radi se o nekim novinarima, medijskim aktivistima i nekim djelatnicima u kulturi. O čemu je riječm, najbolje se moglo vidjeti jučer kada je Grabar-Kitarović izviždana i prekinuta u HND-u. U Hrvatskoj ni na koji način nije ugrožena sloboda govora, na tome ustrajavaju upravo oni koji žele ukinuti slobodu govora svim svojim političkim ili ideološkim neistomišljenicima", zaključio je Hasanbegović.

index.hr