Subota 07.05.2016. vesti-online.com
Bauk fašizma nad Hrvatskom

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" i najpoznatiji lovac na naciste, ponovo je s negodovanjem komentarisao situaciju u Hrvatskoj i sve jači uticaj ekstremne desnice i istakao da su problematični događaji u Hrvatskoj samo vrh ledenog brega u iskrivljavanju holokausta koji se šire postkomunističkom istočnom Evropom.

Ovog puta svoje viđenje situacije u Hrvatskoj, Zurof je napisao u "Jerusalem postu", prenosi portral Index.hr.

Zurof se u tekstu osvrnuo na posetu Nikolasa Dina, specijalnog izaslanika SAD za pitanje holokausta. Nakon sastanka s njim, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Tihomir Orešković jasno su osudili ustaštvo.

"Ali, ako se neko nadao da će ta dva saopštenja smanjiti entuzijazam hrvatskih neonacista, ostao je razočaran", piše Zurof, pominjući slučaj komemoracije u "balkanskom Aušvicu" - Jasenovcu.

"Na direktnu intervenciju Nataše Jovičić, direktorke memorijalnog kompleksa, notorni ustaški simpatizeri iz Hrvatske nacionalne platforme položili su venac s posvetom 'svim žrtvama logora od 1941. do 1951. godine'", piše Zurof.

Prema njegovoj oceni, cilj tog čina jeste da relativizuje krivicu i propagira teoriju ustaških simpatizera da je komunistički režim nakon oslobođenja Jasenovca u aprilu 1945. godine od njega napravio novi logor smrti.

Na komentar Efraima Zurofa reagovao je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač.

- U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine. Ali, ako i postoji bilo koja pojava ekstremizma, moramo to jasno prozvati - rekao je Kovač u intervjuu za Hrvatsku televiziju.

vesti-online.com