četvrtak, 5.05.2016. | 14:31 b92.net
Zurof: Hrvatska je samo vrh ledenog brega

Zagreb -- Direktor Centra Simon Vizental i najpoznatiji lovac na naciste Efraim Zurof ponovo se oglasio negodujući zbog situacije u Hrvatskoj.

On negoduje zbog, kako navodi, sve jačeg uticaja ekstremne desnice u toj zemji, preneo je Indeks.hr, pozivajući se na Džeruzalem post.

Ovog puta svoje viđenje situacije u Hrvatskoj Zurof je izneo povodom nedavne posete Nikolasa Deana, posebnog izaslanika SAD za pitanje Holokausta. Nakon sastanka s njim i Kolinda Grabar Kitarović i Tihomir Orešković jasno su osudili ustaštvo, naveo je Zurof i dodao:

"Ali, ako se neko nadao da će ta dva saopštenja smanjiti entuzijazam hrvatskih neonacista, ostao je razočaran".

S tim u vezi on je spomenuo slučaj komemoracije u "balkanskom Aušvicu", odnosno Jasenovcu.

"Na direktnu intervenciju Nataše Jovičić, direktorke memorijalnog kompleksa, ustaški simpatizeri iz Hrvatske nacionalne platforme položili su venac s posvetom "svim žrtvama kampa od 1941. do 1951. godine", napisao je Zurof za jerusalimski dnevnik.

On objašnjava da je taj čin, zapravo, za svrhu imao relativizovanje krivice i propagiranje teorije ustaških simpatizera kako je komunistički režim nakon oslobođenja Jasenovca u aprilu 1945. od njega napravio novi smrtonosni logor.

"Problematični događaji u Hrvatskoj samo su vrh ledenog brega i iskrivljavanje Holokausta koje se širi celom postkomunističkom istočnom Evropom", piše Zurof.

Zurof se osvrnuo i na problematiku relativizacije Drugog svetskog rata koja se, kako navodi, posebno događa na područjima bivšeg sovjetskog bloka.

Zanimljivo je, prenosi Indeks.hr, da je Zurof upravo hrvatski primer iskoristio za prezentaciju te problematike svetskoj javnosti.

b92.net