ponedeljak, 9.05.2016. | 10:02 b92.net
"Jedan neofašistički venac ne menja istoriju Jasenovca"

Beograd -- Hrvatski neofašisti očito se trude da promene istoriju Jasenovca, ali trebaće mnogo više od jednog venca da bi uspeli u toj nameri.

To je izjavio direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

"Istorija logora dobro je dokumentovana i mnogi Hrvati boriće se proiv ovakvih pokušaja da se falsifikuje istorija Jasenovca. Planiram da sa Centrom 'Simon Vizental' i drugim institucijama podržima te njihove napore. I sprske instiucije trebalo bi da se priključe tome", rekao je Zurof za "Politiku".

Kako kaže, naofašisti i oni nostalgični za ustaškim masovnim ubicama politizuju istoriju logora i pokušavaju da preprave prihvaćeni narativ o Drugom svetskom ratu, genocidu nad Srbima i Holokaustu.

Zurof ukazuje da je iskrivljavanje slike o Holokaustu dominantno u postokomunističkim zemljama Istočne Evrope, a naročito u Litvaniji, Mađarskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Letoniji i Estoniji.

"Do sada njihovi napori u tom smeru teku bez ikakvog otpora sa strane EU, SAD, Kanade, pa čak i Izraela. Jedina zemlja koja je javno protestvovala protiv tog fenomena je Rusija, ali njihovi protesti nisu ozbiljno shvaćeni", navodi Zurof, dodajući da postoje dva razloga za to - da oni nisu učinili gotovo ništa da osude komuništičke žrtve i obeštete žrtve i drugi što preteruju u kritikama postkomunističkh zemalja, naročito onih koje su bile deo Sovjetskog saveza.

Upitan da li je i kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca deo tih revizionističkih procesa, Zurof kaže da bi se kanonizacija Stepinca uklopila u obrazac istorijskoj revizionizma.

Zurof je dodao i da uslovi koje je tražio da bi bio na čelu međnarodnog savetodavnog odbora za izgradnju memorijalnog, istraživačkog i obrazovanog centra na Sajmištu u Beogradu još nisu obezbeđeni i da zato nije preuzeo zadatke koje bi takav odbor trebalo da obavlja.

Kaže da snažno veruje da taj projekat ima ogroman potencijal i da je od velike važnosti za buduće obrazovanje o Drugom svetskom ratu i Holokaustu, kako u Srbiji, tako i na čitavom Balkanu, i da se nada da će svojim stručnim znanjem moći da doprinese uspešnosti tog projekta.

b92.net