24. maj 2016, 18:05 rts.rs
Liberasion: Svetski intelektualci traže smenu Hasanbegovića

U Evropi nema mesta ideologiji koju Zlatko Hasanbegović zastupa, navodi se u peticiji za smenu hrvatskog ministra kulture koju su potpisali brojni intelektualci, prenosi francuski dnevnik Liberasion.

Među potpisnicima su italijanski marksistički teoretičar Antonio Negri, bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, profesorika na kalifornijskom Berkliju Džudit Batler, konzervativni francuski filozof Alen Finkilkro i italijanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Dario Fo.

U pismu se Hasanbegović opisuje kao revizionista istorije i simpatizer ustaškog režima.

"Zlatko Hasanbegović iskorišćava nasilje totalitarističkih režima kako bi diskreditovao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već da bi promovisao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi istorijske istine i osnovne vrednosti naše političke unije", navodi se u pismu koje je objavio Liberasion.

List piše da je jedan od prvih Hasanbegovićevih poteza bio ukidanje Komisije za neprofitne medije nakon čega se, kako se navodi, rešio neprijateljski nastrojenih novinara na HRT-u.

"Članove Saveta za elektronske medije izložio je ogromnom pritisku što je izazvalo zabrinutost brojnih organizacija, među kojima je i OEBS. Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Evropi i Hrvatskoj nema mesta ideologiji koju on zastupa. Ovde nije reč o slobodi mišljenja ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrednostima koje su temelj evropskog projekta", navodi se u pismu.

Pismo protiv Hasanbegovića potpisali su i bivša premijerka Kanade Kim Kambel, bivši šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos i poznati evropski intelektualci kao što su Etjen Balibar, Šantal Muf...

Tu su i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serž Klarsfeld.

Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivista za ljudska prava Mario Mažić.  

Inače, u nekoliko navrata ranije smenu Hasanbegovića tražio je i istoričar Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, ne heroji.

rts.rs