25. maj 2016. 12:30 novosti.rs
Svetski intelektualci protiv Hasanbegovića
J. KERBLER

Hrvatskog ministra optužuju za simpatisanje ustaškog režima. Uskoro potpisivanje evropske peticije za njegovu smenu .

FRANCUSKI dnevnik "Liberasion" objavio je otvoreno pismo evropskih i svetskih intelektualaca protiv hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića optužujući ga za istorijski revanšizam i simpatisanje ustaškog režima.

Pismo će prerasti u peticiju koja će se potpisivati u Evropi i zatražiće se smena hrvatskog ministra. Otvoreno pismo između ostalih potpisao je nobelovac Dario Fo, italijanski teoretičar Antonio Negrij, filozof Alen Finkelkraut, bivša kanadska premijerka Kim Kampbel, bivši šef španske diplomatije Miguel Moratinos, bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović. Potpis su stavili i poznati lovci na nacističke zločince Beata i Serž Klarsfeld.

- Zlatko Hasanbegović iskorišćava nasilje totalitarističkih režima kako bi diskreditovao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već da bi promovisao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi istorijske istine i osnovne vrednosti naše političke unije - navodi se u pismu koje je objavio "Liberasion".

Ova inicijativa koja je sada dobila međunarodni okvir dramatično je upozorenje hrvatskoj vladi da Evropa neće tolerisati političare koji pokušavaju da izmene istorijske činjenice i relativizuju značaj antifašizma. Hrvatska će, ako bude istrajna u tome da ministar kulture i dalje bude Zlatko Hasanbegović, ponovo doći u fokus međunarodnih institucija koje sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo događajima u toj zemlji.

Istovremeno i više od 4.000 hrvatskih kulturnih radnika traži opoziv Hasanbegovića, ali zasada nema nikakvih naznaka da će se to i dogoditi. Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivista za ljudska prava Mario Mažić. u nekoliko navrata ranije smenu Hasanbegovića tražio je i istoričar Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", koji je novoj hrvatskoj vladi poručio da su ustaše bili zločinci, ne heroji.

Inače, o Hasanbegoviću je u poslednje vreme pisao i niz uglednih svetskih novina, pa zatvaranje očiju pred javnosti pokušaj je hrvatske vlade da se na mala vrata progura istorijski revizionizam kojeg moderna Evropa prezire i odbacuje.

novosti.rs