25. 07. 2016. rtvbn.com
Rehabilitovan još jedan zločinac NDH

Nova skandalozna rehabilitacija iz Zagreba. Nakon Stepinca, poništena presuda i državnom sekretaru MUP-a NDH.

Lisak je bio Pavelićeva desna ruka, koji je u njega imao neograničeno povjerenje, pa mu je prepustio i organizovanje dolaska supruge Mare Pavelić iz Firence u Zagreb 1941. godine. Zajedno sa Pavelićem, Lisek je bio u posjeti kod Adolfa Hitlera, a lično je odgovoran za smrt hiljada Srba i Jevreja.

On je obavljao funkciju povjerenika za javni red i bezbjednost u ustaškoj NDH. Odgovoran je za deportaciju u logore i bio je državni sekretar MUP-a NDH. Protiv njega je vođen sudski proces u isto vrijeme kad i protiv Alojzija Stepinca kada su obojica osuđeni na smrt. Oni su tokom trajanja procesa potvrdili u odvojenim ispitivanjima da su i jedan i drugi bili rado pozivani na audijencije kod Ante Pavelića.

Povodom događaja prethodne rehabilitacije Alojzija Stepinca, oglasio se i Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizentel" koji je akt Zagreba nazvao sramnim i užasnim.

"Cilj presude je da se operu zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, hvalio njeno uspostavljanje i služio je kao sveštenik njenom vođstvu", ocjenio je Zurof.

Otvara se pitanje rehabilitacije velikog broja ustaša odgovornih za smrt hiljada ljudi. U hrvatskim medijima se već pominje poništavanje mnogih presuda iz komunističke ere.

Moguća je i rehabilitacija pripadnika pokreta iz 70-ih, takozvanog "Hrvatskog proljeća"- Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franji Tuđmanu!

rtvbn.com