26.07.2016. |17:56 n1info.com
Pročitajte prosvjednu notu Srbije Hrvatskoj zbog Stepinca

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uručilo je danas prosvjednu notu ambasadoru Republike Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću kojom najoštrije prosvjeduje zbog poništavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U prosvjednoj noti, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju rehabilitaciju fašizma i fašističkih ideologija.

„Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je „NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovnim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)“, kao i da je „NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda“, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i priopćenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra „Simon Wiesenthal“ iz Jeruzalema Efraim Zurrof nazvao „sramotnom“, daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji, i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljeni UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su „svećenici“ i „časne sestre“ bili voditelji koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju poslije Drugog svjetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo riječima da „nije riječ o pokrštavanju, već o vjerskom prijelazu“, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC-u u Rajevom selu kod Gunje („ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“ i sl.).

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u Republici Hrvatskoj i posljednjih godina se nesmetano razvija s jasnom tendencijom eskalacije. O tome govori i veliki broj etnički motiviranih incidenata u kojima su žrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Republici Hrvatskoj je registrirano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinitelje incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti izražava potrebnu brigu prema žrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiraju ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Republika Srbija smatra da se dobrosusjedski odnosi s Republikom Hrvatskom trebaju razvijati na poštivanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih poslije Drugog svjetskog rata, koji su ugrađeni u europske integracijske dokumente. Republika Srbija se protivi i uvijek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koje glorificiraju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobijeđeni 9. svibnja 1945. godine", stoji u noti.

n1info.com