18.4.2017. 15:19 index.hr
Lovac na naciste pisao Zagrebu: Nemojte odlikovati Sedlara, njegovom filmu je mjesto u smeću

PRED sjednicu zagrebačke Gradske skupštine 19. travnja, na kojoj će se odlučivati i o dodijeli nagrade Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru, očitovao se Simon Wiesental Centar.

U pismu zagrebačkim vijećnicima, iz Centra naglašavaju kako Sedlaru ne treba biti dodijeljena nagrada, jer on svojim nedavnim filmom umanjuje zločine ustaškog režima te zločine u zloglasnom koncentracijskom logoru Jasenovac.

U nastavku priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U pismu predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Andriji Mikuliću, a koje potpisuje glavni lovac na naciste Efraim Zuroff, Centar izražava snažno protivljenje počastima koje bi trebale biti dodijeljene Sedlaru, čiji posljednji film pokušava iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta.

Zuroff u pismu piše:

Povijesni revizionizam

"U Sedlarovom zadnjem filmu "Jasenovac - istina", Sedlar na nečuven način pokušava ponovno pisati povijest Nezavisne Države Hrvatske te poricati užasavajuće zločine koji su počinjeni u koncentracijskom logoru Jasenovac.

Sedlarovi pokušaji da smanji broj nevinih Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista koji su ubijeni od strane ustaša u Jasenovcu su uvreda žrtvama te razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade.

"Dozvolite mi da ovom prigodom istaknem kako činjenica da se Sedlarovi filmovi nalaze u Yad Vashemu, što se navodi i kao razlog zbog kojega se Sedlara želi odlikovati, nije nikakva indikacija vrijednosti ili podržavanja sadržaja tih filmova...

Molimo vas da jedinstveno odbacite prijedlog odlikovanja Sedlara, čiji rad pripada košu za smeće hrvatske povijesti te nije vrijedan nikakve hvale ili priznanja", zaključuje se u pismu.

index.hr