18.04.2017. | 18:31 > 19:06 021.rs
"Film `Jasenovac - istina` je za kantu za smeće, a ne za priznanja"

Centar "Simon Vizental" pozvao je odbornike zagrebačke skupštine da odbace predlog da se nagrada Grada Zagreba dodeli režiseru Jakovu Sedlaru, jer on svojim filmom "Jasenovac - istina" umanjuje ustaške zločine u koncentracionom logoru Jasenovac.

Iz Centra upozoravaju da Sedlarovi pokušaji da smanji broj Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koje su ustaše ubile u Jasenovcu predstavljaju uvredu za sve žrtve i razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade. U pismu zagrebačkim odbornicima, koji će sutra odlučivati o dodeli nagrade, ovaj centar izražava snažno protivljenje počastima koje bi trebalo da budu dodeljene Sedlaru, koji pokušava da iskrivi istoriju Drugog svetskog rata i Holokausta.

- U filmu "Jasenovac - istina", Sedlar na nečuven način pokušava ponovo da piše istoriju Nezavisne Države Hrvatske (NDH), te da poriče užasne zločine koji su počinjeni u koncentracionom logoru Jasenovac - navodi se u pismu koje je potpisao direktor Centra Efraim Zurof. On dodaje da Sedlarov rad "pripada kanti za smeće hrvatske istorije i ne zaslužuje nikakve pohvale ili priznanja".

I predstavnici Jevreja i Srba u Hrvatskoj smatraju da Jakovu Sedlaru ne bi trebalo da bude dodeljena nagrada Grada Zagreba. Oni navode da su Sedlarovi revizionistički stavovi naročito prisutni u ovom filmu koji je izazvao zgražavanje domaće i međunarodne javnosti.

Antifašistička liga Hrvatske upozorila je da bi dodela nagrade Sedlaru, protiv koga su prošle godine podneli krivičnu prijavu zbog poricanja genocida u Jasenovcu, bila neviđena sramota za grad. Antifašisti podsećaju da je prijava protiv Sedlara podneta zbog flagrantnih falsifikata i laži iznetih u filmu "Jasenovac-istina".

021.rs