16. 08. 2017 - 20:17h blic.rs
AMERIKA PROTIV USTAŠTVA Stejt department ŽESTOKO kritikuje HRVATSKU zbog ANTISRPSKE HISTERIJE

SAD su upozorile na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protivsrpska osećanja u Hrvatskoj u 2016. u novom izveštaju o verskim slobodama, prenela je danas agencija Hina.

U izveštaju su pomenuti bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i reditelj Jakov Sedlar kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih verskih zajednica i nevladinih organizacija.

Stejt department je u utorak objavio redovni godišnji izveštaj o verskim slobodama u svetu za 2016, uključujući i Hrvatsku, podseća Hina.

Kao događaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, Vašington je istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Veće za elektronske medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog emisije u kojoj je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike.

Spominje se i fudbalska utakmica Hrvatske i Izraela kada su navijači uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izveštaju.

Dodaje se da su predstavnici Jevreja film osudili, a da ga je hvalio ministar kulture Hasanbegović.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Vizental kritikovalo je imenovanje Hasanbegovića za ministra kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi Stejt department.

Službeni Wašington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje s ustaškim režimom iz 1946.

"Efraim Zurof, šef kancelarije SWC u Jerusalimu, rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja istorije'", stoji u izveštaju.

Stejt department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da nenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije.

Otkrivena su samo dvojica izvršitelja protiv kojih je suđenje u toku, piše u izveštaju.

Wašington je upozorio i da vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za vraćanje imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugih", ocenjeno je u izveštaju Stejt departmenta, uz poziv Zagrebu da ubrza rešavanje tog problema.

blic.rs