21.07.2008 20:10
jutarnji.hr
  Nacist Tittjung trebao je biti deportiran u Hrvatsku
Martina Hrupic
 
 

Španjolski ce sud odluciti o sudbini cetvorice cuvara u koncentracijskim logorima, ukljucujuci i Antona Tittjunga rodenog u Hrvatskoj

ZAGREB - Antonu Tittjungu (83), kojem je 2000. opozvano americko državljanstvo jer je prikrivao cinjenicu da je bio cuvar koncentracijskih logora Mauthausen i Gross Raming u Austriji te kojem je zbog toga naredena deportacija u Hrvatsku, za genocid i druge zlocine sudit ce španjolski sud.

Za sada još nije poznato zašto Tittjung, koji je roden u Erdutu, još nije deportiran u Hrvatsku. Svojedobno je, navodi Index, direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff, za taj internet portal istaknuo kako hrvatske vlasti ne žele primiti Antona Tittjunga.

Tittjung, prenose mediji, trenutno živi u Kewauneeu u saveznoj državi Wisconsin. Pripadnikom postrojbi SS-a postao je 1942. Za boravak u SAD-u se prijavio 1952., ali pritom nije otkrio svoju prošlost - kao ni cinjenicu da je pripadao ‘eskadronu smrti’ poznatom po okrutnosti.

Te je cinjenice sakrio i kad je dobio americko državljanstvo 1974. No, ono mu je opozvano 1990. kad je otkrivena cinjenica da je objavljao posao cuvara u logorima Mauthausen i Gross Raming u Austriji. Zbog opoziva državljanstva Tittjung se žalio i Vrhovnom sudu, gdje je izgubio slucaj 2000. tada mu je, u dobi od 75 godina, naredena i deportacija.

Naime, španjolski je sud prihvatio tužbu protiv cetvorice bivših cuvara u nacistickim koncentracijskim logorima u Austriji i Njemackoj. Osim Tittjunga tužba za genocid, ratne zlocine protiv covjecnosti, terorizam, mucenje i druge zlocine uložena je protiv Johna (Iwana) Demjanjuka, Josiasa Kumpfa i Johanna Lepricha, a uložili su je rodaci žrtava uz pomoc organizacije Equipo Nizkor iz Bruxellesa. Odluka španjolskog suda mogla bi dovesti i do njihove deportacije iz SAD-a.

Španjolski sudac Ismael Moreno u svojoj je izjavi u petak odlucio da je njegov sud nadležan za tužbu protiv optuženika koji su služili u koncentracijskim logiroma Flossenberg i Sachsenhausen u Njemackoj te Mauthausen u Austriji u kojima je bilo zatoceno oko sedam tisuca Španjolaca, od kojih je njih najmanje 4 300 ubijeno.

Demjanjuk (88) je roden u Ukrajini i trenutno kao umirovljeni automehanicar živi u Ohiou, dok Leprich (82), porijeklom iz Rumunjske živi u okolici Detroita u Michiganu. Kumpf (83) je roden u Srbiji i prijavljen je u Racineu u Wisconsinu.

U pripremanju tužbe protiv cetvorice cuvara koncentracijskih logora pomogao je i The Simon Wiesenthal Center u Jeruzalemu.

jutarnji.hr