20.06.2008 - 06:05
blic.co.yu
  Slucaj Ašner na ledu do daljeg
N. Vlaco
 
 

Državno tužilaštvo Austrije još razmišlja o tome da traži novo ispitivanje zdravstvenog stanja Milivoja Ašnera (95), optuženog za zlocine nad Jevrejima i Srbima tokom Drugog svetskog rata, nakon objavljivanja njegovih fotografija iz Klagenfurta u britanskom „Sanu“ pre nekoliko dana, receno je „Blicu“ u austrijskom ministarstvu pravosuda.

„Analiziramo cinjenice, što bi moglo da traje nekoliko nedelja“, izjavila je za „Blic“ Kristine Štokhamer, portparol austrijskog Ministarstva pravosuda.
Ponovno veštacenje Ašnerovog zdravstvenog stanja zatražio je Centar „Simon Vizental“ nakon što je britanski tabloid „San“ objavio fotografije Ašnera, za koga austrijske vlasti tvrde da boluje od Alchajmerove bolesti, kako gleda evropsko fudbalsko prvenstvo u Klagenfurtu i pije vino u lokalnom kaficu.
Š tokhamer navodi da je poslednje veštacenje Ašnerovog zdravlja obavljeno u februaru i martu ove godine.
Dr Spomenka Zivkovic-Prorocic, neuropsihijatar sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, tvrdi za naš list da „formalno gledano, Ašner ne može da boluje od Alchajmerove bolesti“.
„ To nije Alchajmerova bolest iz jednostavnog razloga što se ta predsenilna demencija javlja izmedu 65. i 80. godine života. Ono od cega on možda boluje je senilnost, ali ljudi koji su senilni cesto umiru potpuno pribrani“, kaže dr Živkovic-Prorocic.
Vesna Dovranic, portparol Ministarstva pravosuda Hrvatske, za „Blic“ je rekla da „nema potrebe da hrvatski organi nakon objavljivanja Ašnerovih fotografija ponovo traže izrucenje kada je postupak u toku“.
Alen Budaj, specijalni istražitelj Centra „Simon Vizental“, prekjuce je izjavio da je „izmedu Austrije i Hrvatske uspostavljen pravni vakuum kako bi se dozvolilo da Ašner umre u slobodi“.

Ašner demantovao intervju „Sanu“

Milivoj Ašner tvrdi da se ne seca da je dao intervju britanskom listu „San“ od pre tri dana u kojem je rekao da želi da se pojavi pred hrvatskim sudom i dokaže da je nevin. „Sa mnom niko nije razgovarao“, kazao je juce Ašner za austrijski dnevnik „Klajne cajtung“ i dodao da uopšte ne zna da za njega postoji medunarodno medijsko interesovanje poslednjih dana.

blic.co.yu